Nizozemski eurozastupnik: Vučić koristi EU kao bankomat

Thijs Reuten iz grupe Socijaldemokrata zatražio je od Evropske komisije da objasni ‘svoju nerazumljivu politiku’ prema Srbiji.

'Vučič koristi EU kao svoj bankomat, a zatim se okrene i odbija potpisati sporazum uz posredovanje EU sa Kosovom', napisao je nizozemski političar na Twitteru (Reuters)

Nizozemski eurozastupnik Thijs Reuten iz grupe Socijaldemokrata zatražio je od Evropske komisije da objasni “svoju nerazumljivu politiku” prema Srbiji i naveo kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koristi Evropsku uniju kao bankomat.

Reuten traži od Komisije da odgovori šta će poduzeti kako bi ohrabrila Srbiju da potpiše prijedlog EU-a i hoće li obustaviti isplate Srbiji u okviru Ekonomskog i investicijskog plana dok njen predsjednik ne potpiše i ne pokaže kredibilnu posvećenost implementaciji prijedloga, prenosi Hina.

„Vučič koristi EU kao svoj bankomat, a zatim se okrene i odbija potpisati sporazum uz posredovanje EU sa Kosovom“, napisao je nizozemski političar na Twitteru gdje je objavio i tekst svog pitanja Evropskoj komisiji na koje traži pisani odgovor.

Reuten navodi kako je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi 28. februara predstavio paket finansijske podrške Srbiji od 2,2 milijarde eura, od čega su 600 miliona grantovi. Kako je dodao, to je najveći grant EU-a Srbiji do sada.

Podrška opstrukcionizmu

Na konferenciji za novinare tom prilikom, evropski komesar je nazvao Srbiju, koja postaje sve autoritarnija, „prijateljem“ i rekao kako je sam dan (predstavljanja paketa) „poseban“ i „veoma simboličan“.

„Iste večeri predsjednik Srbije je na nacionalnoj televiziji rekao da ne želi potpisati sporazum uz posredovanje EU-a o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, koji je navodno dogovoren prethodnog dana i koji je premijer Kosova bio spreman potpisati“, navodi Reuten dalje u pismu Komisiji.

Reuten pita Komisiju, s obzirom na odbijanja predsjednika Srbije da potpiše prijedlog EU-a, dijeli li mišljenje da komesarova posjeta Srbiji, njegove pohvale i davanje najvećeg do sada granta Srbiji može ukazivati da EU podržava opstrukcionizam Srbije.

Nizozemski eurozastupnik je, između ostalog, član Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) i zamjenik člana delegacije EU-a u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija.

Izvor: Agencije