Apelacioni sud otvorio pretres u postupku za ubistvo Ćuruvije

Sud je donio rješenje da otvori glavni pretres na prijedlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca, nakon sto je razmatrao njihove žalbe na drugu prvostepenu presudu.

Slavko Ćuruvija je ubijen aprila 1999. godine u Beogradu (Al Jazeera/Arhiva)

Vijeće Apelacijskog suda u Beogradu počelo je petodnevni glavni pretres, nakon kojeg će donijeti konačnu, pravomoćnu presudu u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Oštećena Branka Prpa koja je bila zajedno sa Ćuruvijom za vrijeme ubistva ponovila je danas da Miroslav Kurak nije pucao na Ćuruviju, prenosi Tanjug.

Ona je rekla da ne prepoznaje  Miroslava Kuraka ni Ratka Romića kao izvršioce ubistva.

Prpa je ponovila da je tada osjetila udarac u glavu, pala i onda je vidjela „blijedog muškarca sa crnim očima kako prilazi i puca Ćuruviji u glavu“.

Kako je istakla nakon ubistva, počinalac je stajao iznad nje i kako je ona zaključila razmišljao da li će i nju da ubije.

Detaljan opis ubice je dala u policiji, a u decembru 2000. godine je vidjela smrtovnicu u novinama čovjeka koji je ličio na ubicu, ali danas nije htjela da ponovi njegovo ime.

Ćuruvijinim ubistvom je, kako je kazala Prpa, prethodio permanetni progon i pritisak.

Osuđeni Radomir Marković je  ostao pri svojoj odbrani sa suđenja, dodajući da je tokom postupka bilo skoro 100 svjedoka, od kojih je samo Branka Prpa imala posredna saznanja o ubistvu, jer je bila svjedok, dok su svi ostali svjedoci, kako je rekao, imali saznanja iz novina ili su čuli od nekoga.

Marković je istakao da je Prpa u svom svjedočenju navela da osuđeni Miroslav Kurak nije ubio Ćuruviju što je kako tvrdi tužilaštvo više puta njenu izjavu pokušalo da diskredituje.

Pričajući o svjedocima, Marković je rekao da su Milorada Ulemeka Legiju proglasili kao svjedoka, a on je i sam na suđenju, kako je kazao Maraković, rekao da nema neposredna saznanja o ubistvu, već samo ono što je čuo.

Tužilaštvo se danas izjasnilo da ostaje pri svojoj žalbi, kao i okrivljeni i njihovi branioci.

Osuđeni za ubistvo

Sud je donio rješenje da otvori glavni pretres na prijedlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca, nakon što je razmatrao njihove žalbe na drugu prvostepenu presudu.

Precizirajući razloge pretresa, Apelacioni sud je naveo da prvostepeni sud nije postupio u svemu po primjedbama datim u prethodnom rješenju Apelacionog suda kojim je ukinuta ranija presuda, uslijed čega je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, a što je utjecalo i na pravilno utvrđenje činjeničnog stanja.

Drugom prvostepenom presudom Specijalnog suda, zbog podstrekavanja na ubistvo su na iste kazne od po 30 godina zatvora osuđen je tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić.

Kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni su bivši operativac beogradskog centra DB-a Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bjekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Prvu prvostepenu presudu, kojom su bili osuđeni na iste kazne zatvora, ukinuo je Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN lica, koje se ne pominje u optužnici.

U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Intenzivno praćenje

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsjednika Savezne republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici, gdje je živio.

Ubijen je između 16:39 i 16:45 sati, dok je s njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketinške službe Dnevnog telegrafa.

Branka Prpa od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.

Izvor: Agencije