Đukanović: Imamo strategiju za pobjedu na predsjedničkim izborima

Cilj je pobjeda u drugom krugu, poručio aktuelni predsjednik Crne Gore i predsjednički kandidat DPS-a, najavljujući da će 2. aprila imati dodatnih 40.000 glasova.

Milo Đukanović vjeruje u pobjedu u drugom krugu (EPA)

Cilj je pobjeda u drugom krugu, poručio je u petak aktuelni predsjednik Crne Gore i predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, najavljujući da će 2. aprila imati dodatnih 40.000 glasova.

Đukanović je u prvom krugu predsjedničkih izbora, koji je održan 19. marta, imao 35 posto podrške birača, odnosno oko 120.000 glasova.

Njegov protukandidat Jakov Milatović iz Pokreta Evropa sad (PES) imao je podršku 29 posto birača, odnosno oko 98.000, prenosi Hina.

“Imamo jasnu strategiju za pobjedu u drugom krugu. Ne služimo se obmanama. Ne širimo iluzije, nego računamo na postojeće birače. Apsolutno sam siguran da ćemo 2. aprila imati saldo koji će biti dovoljan za pobjedu”, rekao je Đukanović, ocijenivši da je zadatak njegovog protukandidata “srušiti Đukanovića, a ne razvoj Crne Gore”.

Đukanović je ranije kazao kako zna za “rezervoar” iz kojeg će crpiti nove glasove.

Analitičari u Podgorici ocijenili su da računa na glasove manjina u Crnoj Gori, prije svih Bošnjaka i Albanaca, koji su u malom broju glasali tokom prvog kruga izbora te na glasove dijaspore koji su početkom aprila najavili masovni dolazak u Crnu Goru.

Parlamentarni izbori zakazani za  11. juni

“Veliki je rezervoar glasova, sigurno ne ispod 40.000. Ne pričam o dijaspori i domaćim građanima. Pričam o ljudima koji su na biračkom popisu. Neki od njih su ovdje, neki su na nekoj drugoj adresi, ali državljani Crne Gore s prebivalištem u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Milatović je u četvrtak dobio podršku većine političkih stranaka koalicije koja je pobijedila Đukanović DPS na parlamentarnim izborima u augustu 2020. godine te trojice predsjedničkih kandidata iz prvog kruga izbora, Andrije Mandića, Gorana Danilovića i Alekse Bečića.

Višestranačka podrška iskazana Milatoviću se, ipak, u Crnoj Gori dočekuje s izvjesnom zadrškom i propitivanjem u kojoj mjeri će ona doista uslijediti, a sve zbog blizine prijevremenih parlamentarnih izbora koje je, nakon prošlosedmičnog raspuštanja parlamenta, Đukanović raspisao za 11. juni i na kojima se, također, očekuje uzlet PES-a.

Drugi krug predsjedničkih izbora bit će održan 2. aprila, a pravo glasa imat će blizu 550.000 birača.

Izvor: Agencije