Nastavak dijaloga Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu

Dio sastanka koji će biti posvećen zajednici srpskih opština bit će najteži za diskusiju, rekao je evropski zvaničnik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se u ponedjeljak u Briselu (Reuters)

Na narednom sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, koji će biti održan 18. marta u Ohridu, bit će riječi o zajednici srpskih opština (ZSO) i aneksu za implementaciju evropskog prijedloga, rekao je visoki zvaničnik Evropske unije novinarima u Briselu.

On ocjenjuje da će na tom sastanku dio posvećen zajednici srpskih opština biti najteži za diskusiju, ali ne očekuje kraj procesa, nego značajni napredak.

On smatra da će ovaj dokument ostati samo “politička deklaracija” bez legalne obaveze ukoliko mu ne bude pridružen aneks za implementaciju i da su ta dva dokumenta zajedno u suštini jedan dokument, prenosi Tanjug.

Nakon sastanka Vučića i Kurtija u ponedjeljak, taj dokument sada predstavlja Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Kosvova i Srbije, potvrdio je ranije glasnogovornik za vanjsku politiku Evropske unije Peter Stano.

Tema narednog samita EU-a

Što se tiče potpisivanja evropskog prijedloga, zvaničnik EU-a naglašava da je važno da se cijeli dokument potpiše – prijedlog i aneks – odnosno Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

I on je potvrdio, kao i Peter Stano, da ne treba biti više diskusija o samom evropskom prijedlogu oko kojeg je na posljednjem briselskom sastanku postignuta saglasnost.

Visoki zvaničnik je istakao da će Kosovo i Srbija biti tema narednog samita EU-a.

“Na samitu će biti riječi o dijalogu. Ne kažem da će biti na formalnoj agendi, ali visoki predstavnik će informisati EU lidere o toku procesa”, kaže on.

Zatim je naveo da će i ohridski sastanak 18. marta biti u istom formatu kao i dosad, sa bilateralnim i trilateralnim sastancima i, ako bude potrebno, ponovo se vratiti na bilateralni nivo, što znači sastanak evropskih predstavnika sa svakim od lidera.

Izvor: Agencije