Đilas: Srbija pod neformalnim sankcijama EU-a

Veliki poslovi koji su bili pred potpisivanjem, se otkazuju zbog neusklađivanja spoljne politike sa EU, rekao je predsjednik SSP-a.

Đilas: Vlast nam poručuje da Srbija 'sanja i ostvaruje snove' a realnost je potpuno drugačija (Rade Prelić / Tanjug)

Predsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocijenio je da je Srbija pod “neformalnim sankcijama EU-a” jer se nije uskladila sa vanjskom politikom Unije.

Đilas je na tribini “Srbija u Evropi”, održanoj u Kragujevcu, rekao da se danas u Srbiji realiziju investicije koje su ugovorene “još prije korone” a da “novih velikih investitora nema”.

“Veliki poslovi koji su bili pred potpisivanjem, otkazuju se zbog neusklađivanja spoljne politike sa EU”, naveo je predsjednik SSP-a, prenosi Beta.

Đilas je kazao i da “80 odsto” izvoza iz Šumadije i Pomoravlja ide na tržište EU a da “slično i u ostatku Srbije”.

‘Kockanje s budućnošću države’

“Zato nije čudno da su domaći privrednici, na kojima mora da počiva privredni razvoj Srbije zabrinuti, znajući kakve su posledice neformalnih sankcija EU koje se primenjuju protiv Srbije”, naveo je Đilas.

Ocijenio je da je neophodno da predsjednik Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka “odmah donesu odluku kojom će potvrditi da je Srbija deo Evrope”.

“Vlast nam poručuje da Srbija ‘sanja i ostvaruje snove’ a realnost je potpuno drugačija. Inflacija raste, sada je 16 odsto. Prehrambeni proizvodi su poskupeli 26 odsto za godinu dana. Plate na mogu da isprate toliki rast cena. Nastavak ovakve politike predstavlja kockanje budućnošću države i naroda i ono mora odmah da prestane”, naveo je lider SSP.

Izvor: Agencije