Kurti: U Ohridu očekujem dogovor sa Srbijom

Nova runda dijaloga Kosova i Srbije bit će održana 18. marta u Ohridu, u vrijeme kada se u posjeti Sjevernoj Makedoniji nalazi Josep Borrell.

Kurti: Optimista sam, ali ne zavisi samo od mene da li će sastanak uspjeti ili ne (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je kako je optimista da će na predstojećem sastanku u Ohridu biti postignut dogovor između Kosova i Srbije.

“O planu implementacije treba da se razgovara u Ohridu, a možda i ne samo u Ohridu. Optimista sam, ali da li će sastanak uspjeti ili ne, dobro znate da to ne zavisi samo od mene. Znate da sam ponudio da potpišem sporazum i 27. februara”, rekao je Kurti medijima u hotelu Emerald, u Čaglavici kod Prištine, prenosi Tanjug.

“Ako je i bilo neuspjeha u dijalogu, to nikada nije bila moja krivica, jer sam bio posvećen, konstruktivan i kreativan”, tvrdi Kurti.

‘Plan implementacije’

Od 2. jula 2011. do 25. augusta 2015. godine postignuto je ukupno 39 sporazuma, a zajednicu srpskih opština (ZSO) čini prvih šest tačaka sporazuma koji je 16. po redu, od ukupno 39.

“Dogovorili smo evropski prijedlog, s francusko-njemačkom inicijativom i pet rečenica je u preambuli i ima ukupno 11 tačaka. Hajde sada da razgovaramo o planu implementacije. Znam da se Srbija mnogo zalagala za formiranje zajednice opština sa srpskom većinom i znam stav Srbije, ali želim da se osvrnem na ono oko čega smo se dogovorili i šta ste svi mogli da pročitate, a to je plan implementacije o kome se treba pregovarati u Ohridu, a možda i ne samo u Ohridu”, zaključio je Kurti.

Najavljeno je da će nova runda dijaloga Kosova i Srbije biti održana 18. marta u Ohridu, u vrijeme kada se u posjeti Sjevernoj Makedoniji nalazi Josep Borrell.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada