Nacrt izvještaja o Srbiji u EP-u: Više kritika nego pohvala

Dok je izvjestilac Vladimir Bilčik evidentirao napredak u nekim oblastima, ostali zastupnici u Evropskom parlamentu su kritizirali Srbiju.

Evropski parlament
Rok za podnošenje amandmana na izvještaj ističe 15. februara, a zatim će biti glasanje u Odboru za vanjsku politiku (EPA)

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik u četvrtak je pred Odborom za vanjske poslove EP-a predstavio nacrt izvještaja za Srbiju.

Otvorio je kratku debatu o izvještaju, kazavši da je pred Srbijom “velika mrkva Evropske unije” i da će “napredak zemlje zavisiti od reformi u Srbiji, posebno u oblasti vladavine prava“, prenosi Tanjug.

Rekao je da izvještaj pozdravlja napredak u oblasti pravosuđa i da te reforme moraju biti produžene.

Smatra da su došle “ohrabrujuće vijesti o dijalogu Srbije i Kosova i očekujemo da uskoro vidimo proboj i da bi to bila odlična vijest za put Srbije u EU“.

‘Za napredak su važne sankcije Rusiji’

“Konačno, usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije ostaje važno za napredak“, naglasio je Bilčik.

Pozdravio je realizaciju mjera postignutih međupartijskim dijalogom, u kojem je posredovao EP, i ocijenio da je dobro što se opozicija vratila u Skupštinu Srbije.

Riječ su potom uzeli izvjestitelji “u sjenci“ iz drugih političkih grupa, pa je za grupu Socijalista i demokrata govorio Matjaž Nemec.

On je bio kritičniji prema Srbiji i smatra da treba napraviti jasan izbor kada su u pitanju odnosi s Rusijom.

U suprotnom, Nemec kaže da može biti posljedica po evropski put Srbije.

Napredak Srbije ka EU, rekao je, moguć je samo ukoliko se zemlja uskladi sa sankcijama Rusiji i pokaže reformisti državu.

I Viola von Cramon, izvjestiteljica “iz sjene“ za grupu Zelenih, imala je kritički stav prema Srbiji i smatra da ova zemlja na putu ka EU mora raditi na vladavini prava i dijalogu s Kosovom.

Kaže da, i pored toga što se opozicija vratila u Skupštinu, ne vidi suštinski napredak.

“Politički život je polariziran. Tabloidi bliski partiji na vlast vode prljave kampanje i ne postoji pravi dijalog s opozicijom“, smatra ona.

Druga važna stvar za njenu političku grupu je sloboda medija, pa tvrdi se vidi da se medijska strategija ne primjenjuje.

‘Zabrinjavajuća kampanja dezinformacija’

“Posebno je zabrinjavajuća kampanja dezinformacija i prisustvo medija Russia Today i Sputnjik u Beogradu. Jedno je da ne uvodite sankcije Rusiji, a sasvim drugo da se dozvoli prisustvo platformi koje šire propagandu [ruskog predsjednika Vladimira] Putina od Zagreba do Skoplja“, izjavila je Von Cramon.

Izvjestilac “iz sjene” i zastupnik liberalne grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj pozdravio je napredak Srbije kada su u pitanju ustavne promjene, podvukao polarizaciju na političkoj sceni i smatra da progres nije dovoljan.

“Kao zemlja kandidat za članstvo, Srbija bi trebala imati veći napredak kada su u pitanju oblasti vladavine prava i slobode medija”, ocenio je Grošelj.

Rok za podnošenje amandmana na Bilčkov izvještaj ističe 15. februara, a zatim će biti glasanje u Odboru za vanjsku politiku EP-a.

Na kraju procesa, zastupnici EP-a na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u maju trebaju glasati za ovaj tekst, koji zatim postaje zvanična Rezolucija EP-a o Srbiji.

Rezolucije EP-a nisu pravno obavezujuće.

Izvor: Agencije