SAD očekuje rusko miješanje u predsjedničke izbore u Crnoj Gori

Rusija će pokušati ubaciti neke nezdrave narative kako bi pokušala kreirati tenzije između etničkih grupa u Crnoj Gori u predizbornoj kampanji, upozorio je specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan.

Escobar je kazao da SAD i dalje vidi Crnu Goru kao važnog i vrijednog NATO saveznika (EPA)

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je da očekuje da će se Rusija pokušati umiješati u kampanju za predsjedničke izbore u Crnoj Gori.

Escobar je na online brifingu s novinarima sa Zapadnog Balkana rekao da vjeruje da će Rusija to pokušati učiniti kroz uobičajene kanale medijskih dezinformacija.

“Mislim da će Rusija pokušati ubaciti neke nezdrave narative kako bi pokušala kreirati tenzije između etničkih grupa u Crnoj Gori u ovoj kampanji”, rekao je Escobar, istaknuvši kako vjeruje da su ljudi u Crnoj Gori dovoljno mudri da to prepoznaju, prenosi Hina.

“Vjerujem i da institucije u Crnoj Gori imaju sposobnost zahtijevati transparentnost u izbornoj kampanji”, poručio je on.

Escobar je kazao da SAD i dalje vidi Crnu Goru kao važnog i vrijednog NATO saveznika, te je rekao da se nada da će iduća vlast biti posvećena pristupanju EU-u i obavezama koje proističu iz članstva u NATO-u.

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 19. marta.

Potvrđeno šest kandidata

Do sad je Državna izborna komisija potvrdila šest kandidatura, a prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja već je izvjesno da će se u drugom krugu naći aktualni predsjednik Milo Đukanović.

Za mjesto njegovog protukandidata borit će se čelnik prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Jakov Milatović iz rastuće političke stranke Pokret Evropa sad koja je pobijedila na izborima u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore u kojem živi trećina stanovništva te države.

Rusija se pokušala umiješati u parlamentarne izbore u Crnoj Gori 2016. kada su, kako je utvrđeno nepravosnažnom presudom podgoričkog Višeg suda, dvojica operativaca ruske tajne službe GRU uz pomoć prosrpske opozicije pokušali izvršiti prevrat u toj zemlji i zaustaviti njen prijem u punopravno članstvo u NATO-u.

Tada su uz dvojicu ruskih špijuna na dugogodišnje zatvorske kazne osuđena i dvojica čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

No ta je presuda srušena na Prizivnom sudu, a sudski je postupak vraćen na početak.

Izvor: Agencije