Vijeće EU-a odobrilo sporazum Sjeverne Makedonije s Frontexom

Balkanska zemlja može s Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu zaključiti sporazum o zajedničkim operacijama i raspoređivanju timova za upravljanje granicama.

Frontex će pomoći Sjevernoj Makedoniji u naporima da upravlja migracionim tokovima, suprotstavi se ilegalnoj imigraciji i bori protiv prekograničnog kriminala (Reuters)

Vijeće Evropske unije u petak je dalo “zeleno svjetlo” Sjevernoj Makedoniji da s Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Frontex) zaključi sporazum o zajedničkim operacijama i raspoređivanju timova za upravljanje granicama u toj zemlji.

Sporazum također uključuje odredbe o praćenju usklađenosti i zaštiti osnovnih prava, prenosi Tanjug.

Sporazum sa Sjevernom Makedonijom potpisan je 26. oktobra 2022. godine i, pošto ga je odobrilo Vijeće EU-a, stupit će na snagu 1. aprila.

Od tog datuma Frontex će moći pomoći Sjevernoj Makedoniji u njenim naporima da upravlja migracionim tokovima, suprotstavi se ilegalnoj imigraciji i bori se protiv prekograničnog kriminala.

Jačanje kontrole duž granica Sjeverne Makedonije doprinijet će daljem jačanju sigurnosti na vanjskim granicama EU-a”, saopćilo je Vijeće Unije.

Novi mandat Frontexa, usvojen 2019. godine, omogućava agenciji da pomogne tim zemljama u sporazumu o statusu na cijeloj teritoriji, a ne samo u regijama koji se graniče s EU-om, kao što je bio slučaj s prethodnim mandatom.

Mandat, također, omogućava osoblju Frontexa da dobije izvršna ovlaštenja, kao što su granične provjere i registracija lica.

Operacije sa širokim spektrom zemalja

Sporazumi o statusu koji omogućavaju zajedničke operacije sada se mogu zaključiti sa širim spektrom zemalja i više nisu ograničeni na susjedne zemlje.

Srbija je zaključila sporazum s Frontexom 2020. godine, kao i Crna Gora, a Albanija 2019. godini.

Ovi sporazumi su dogovoreni prema prethodnim pravilima agencije.

U novembru prošle godine Vijeće EU-a je ovlastilo otvaranje pregovora s ovim zemljama kako bi se dogovori prilagodili novim pravilima.

Donijeta je i odluka da se otvore pregovore o postizanju sporazuma s Bosnom i Hercegovinom.

Evropska unija je pregovarala ili pregovara o sporazumima o upravljanju granicama sa zemljama koje nisu članice EU-a.

Sporazum s Moldavijom je stupio na snagu 1. novembra prošle godine, a Vijeće EU-a je u julu 2022. godine odobrio početak pregovora sa Senegalom i Mauritanijom.

Izvor: Agencije