Predsjednik Narodne skupštine RS-a u Moskvi se žalio na pritiske Zapada

Zastupnici iz RS-a posjetili su Moskvu uoči prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, gdje su prisustvovali i sjednici ruske Dume.

Stevandić se sastao sa predsjednikom Dume Vjačeslavom Volodinom (Foto: Ruska Državna duma)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić, koji je otputovao u posjetu Moskvi, rekao je kako je tamo dobio “neslužbene čestitke” zbog načina na koji se bh. entitet Republika Srpska odnosi prema ratu u Ukrajini, dok je iz ruskog parlamenta objavljeno da se on žalio na navodne pritiske Evropske unije i NATO-a.

Stevandić, koji je na dužnost čelnika Narodne skupštine RS-a postavljen u sklopu koalicijskog dogovora s predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom, otputovao je u višednevnu posjetu Moskvi gdje ga je formalno pozvala Valentina Matvijenko, predsjednica Vijeća federacije ruskog parlamenta.

S nekoliko zastupnika u Skupštini RS-a u srijedu je bio počasni gost na sjednici Državne dume, gdje su ih ruski zastupnici pozdravili burnim pljeskom, a Stevandić je nakon toga za RTRS izjavio kako je u Moskvi prenio poruku da RS ostaje neutralna te kako se neće pridružiti “antiruskoj histeriji”, kako je kvalificirao osude ruske agresije na Ukrajinu, prenosi Hina.

“Za sada dobijam neslužbeno čestitke zbog toga kako se ponaša RS, a nadam se da ćemo ih jednog dana dobiti i službeno”, izjavio je Stevandić.

‘Pod stalnim smo pritiskom’

Gotovo istovremeno na službenoj web-stranici ruskog parlamenta objavljena je informacija kako se Stevandić sastao s predsjednikom Dume Vjačeslavom Volodinom, te da mu se predsjednik NSRS-a pritom požalio na stalne zapadne pritiske.

“Svi smo pod stalnim pritiskom, dobijamo prijetnje i u vezi s našim stvom po pitanju saradnje s Rusijom”, citirana je Stevandićeva izjava, uz pojašnjenje kako je on Volodinu rekao da NATO i EU stalno pokušavaju razbiti finansijski sistem RS-a te finansiraju opoziciju, nevladine organizacije i medije.

Volodin je ovu priliku iskoristio kako bi izjavio da Rusija, ratujući protiv Ukrajine “u kojoj vladaju nacisti”, zapravo brani svoj suverenitet te je dodao kako Rusija i RS dobro razvijaju svoje odnose na osnovu “dinamike koje postavljaju njihovi predsjednici”.

Izvor: Agencije