Članovi Narodnih patrola osumnjičeni za pokušaj rušenja ustavnog poretka Srbije

Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je pritvor za čelnika Narodne patrole Damjana Kneževića.

Demonstranti su nosili transparente "Kosovo-Nema predaje", uzvikivali su "Srbija-Rusija" (EPA)

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas su saslušani Damjan K. (34) i Dejan Z. zbog sumnje da su pozivali građane na nasilno svrgavanje i smjenu najviših državnih organa, odnosno predsednika Srbije, nakon čega je zatraženo njihovo zadržavanje u pritvoru, prenosi Tanjug.

Osumnjičeni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela.

Nešto ranije više javno tužilaštvo u Novom Sadu također je saopštilo da je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv dvojice aktivista organizacije Narodne patrole i još jedne osobe, zbog sumnje da su izvršili krivična djela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, a treća osoba je osumnjičena i za tešku krađu, prenosi Beta.

Protesti ultradesničara

Nekoliko stotina ultradesničara i pristalica ruskog predsjednika Vladimira Putina okupilo se u srijedu navečer na protestu ispred ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prijeteći izazivanjem nereda ukoliko Srbija prihvati plan EU-a kojim zapadne zemlje i SAD forsiraju normalizaciju odnosa s Kosovom.

Demonstranti su nosili transparente “Kosovo-Nema predaje”, uzvikivali su “Srbija-Rusija”, a jedan od vođa protesta i lider Narodne patrole Damjan Knežević ocijenio je da se vlada boji nereda, ustvrdivši da su on i njegove pristalice spremne i na radikalnije poteze.

Knežević, koje je prošle godine posjetio centar grupe Wagner u Rusiji, poručio je da će, ne uspije li državno vodstvo “spriječiti Kosovo da uđe u UN”, od čelnika u Moskvi zatražiti da to spriječi Rusija i iskoristi pravo veta.

Vučić je poruke s protesta nazvao “antisrpskim” i poručio da će djelovati pravna država.

Tužilaštvo je u petak saopštilo da je istragu započelo protiv tri lica, dva iz Bačke Palanke, članovi Narodnih patrola, te protiv lica iz mjesta Susek u opštini Beočin.

Izvor: Agencije