Paradom vojnika i policajaca obilježena godišnjica nezavisnosti Kosova

Različite jedinice Kosovskih bezbjednosnih snaga i Kosovske policije prodefilovale su glavnim trgovima Prištine.

Hiljade građana sa kosovskim zastavama u rukama poredanih pored puta pozdravilo je vojnike i policajce (Anadolija)

Različite jedinice Kosovskih bezbjednosnih snaga i Kosovske policije prodefilovale su glavnim trgovima Prištine, glavnog grada Kosova, povodom 15. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

Hiljade građana sa kosovskim zastavama u rukama poredanih pored puta pozdravilo je vojnike i policajce, dok je na velikoj bini postavljenoj na Trgu Zahir Pajaziti bio prisutan najviši državni vrh Kosova, kao i gosti iz inozemstva, među kojima i predsjednik Albanije Bajram Begaj i zamjenica predsjednika Bugarske Iliana Iotova, prenosi Anadolija.

(Anadolija)

Pred paradu su se obratili predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti.

Osmani je rekla da period kroz koji Kosovo prolazi u ovom vremenu globalnih izazova i prijetnji, “povećava potrebu za ujedinjenjem u front za dobro Republike”.

Osmani je istakla da su kadrovi vojske i policije “najsjajniji dio nove historije Kosova”.

“Uspješni smo samo kada smo zajedno. Naša Republika je sveta i moramo je čuvati i kao takvu se prema njoj odnositi”, naglasila je Osmani.

(Anadolija)

Kurti je u svom govoru rekao da su jednakost i pravda među elementima koji karakterišu državu Kosovo.

On je naglasio da je “tempo hodanja Kosova određen tempom nogu vojnika i policajaca”.

(Anadolija)

“Na ovu 15. godišnjicu, ritam naše šetnje određen je ritmom koraka vojnika i policajaca Kosova. Ovi momci i djevojke koji će marširati su sinovi i kćerke ove zemlje koji su se zakleli da će svojim životima čuvati suverenitet, poredak i zakon Kosova”, naglasio je Kurti.

Prethodno je održana i svečana sjednica Skupštine Kosova, a državni vrh Kosova, kao i lideri opozicije su u prijepodnevnim satima obišli grobove bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove i Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu.

Izvor: Agencije