Vučić razgovarao sa Blinkenom o Kosovu i evropskom putu Srbije

Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill rekao je da se zemlja već opredijelila za Zapad te da slabe njene veze sa Rusijom.

Vučić i Blinken su razmijenili stavove o dijalogu Srbije i Kosova (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom s državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Antonyjem Blinkenom o situaciji na Kosovu, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima dvije zemlje, prenosi Anadolija, pozivajući se na saopćenje iz kabineta predsjednika Srbije.

U odvojenoj izjavi za kanal N1 američki ambasador u Srbiji Christopher Hill rekao je da veza Srbije sa Rusijom slabi iz dana u dan, a da se istovremeno vidi rast interesovanja za saradnju sa EU i sa SAD-om.

‘Srbija treba uvesti sankcije Rusiji’

Hill je rekao da je stav SAD-a da Srbija treba da se pridruži sankcijama Rusiji, navodeći da nije tačno da Beograd nije uradio ništa, budući da je osudio rusku agresiju na Ukrajinu u Ujedinjenim narodima, prenijela je Beta.

Prema saopćenju kabineta predsjednika Srbije, Vučić i Blinken su razmijenili stavove o dijalogu Srbije i Kosova, a “Vučić je posebno naglasio da mir i stabilnost u cijeloj regiji i sigurna ekonomska budućnost, predstavljaju ključne ciljeve za sve koji žive na Zapadnom Balkanu”.

Izvor: Agencije