Članovi Predsjedništva BiH u Washingtonu: ‘BiH daleko od prosperitetne demokratije’

Bosna i Hercegovina se sučeljava s neizvjesnom političkom situacijom, upozorila je senatorica Shaheen.

Nakon toliko krvoprolića i patnje, ne smijemo dopustiti da oni koji žele potkopati teško izboreni mir uspiju u svojim nastojanjima, rekao je senator Durbin (shaheen.senate.gov)

Američka senatorica Jeanne Shaheen, koja predsjedava senatskim Pododborom za vanjske odnose za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju, predvodila je dvostranačku skupinu senatora na sastanku s tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Kako iz Washingtona izvještava Ivica Puljić, reporter Al Jazeere, Senatori Thom Tillis, Chris Murphy, Rober Wicker, Dick Durbin i Chris Van Hollen sudjelovali su na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH.

“Dok Bosna i Hercegovina radi na unapređenju euroatlantskih težnji, važno je da Sjedinjene Države nastave podržavati ambicioznu reformsku agendu. Želimo podržati zahtjeve građana za demokratskom, prosperitetnom budućnošću, a ohrabrili su me znakovi mogućnosti za suradnju i formiranje ključnih institucija koje će ih usmjeriti na taj put. Bosna i Hercegovina se sučeljava s neizvjesnom političkom situacijom, tako da svaki napor da se riješe razlike između stranaka mora biti prioritet od strane njezinih čelnika – i podržan od strane partnera poput Sjedinjenih Država – posebno jer Rusija želi povećati napetosti i proširiti svoj maligni utjecaj,” rekla je senatorica Shaheen.

Prva kolektivna posjeta u 18 godina

Američki senatori su pozdravili posjetu kolektivnog predsjedništva, prvu takvu u 18 godina.

“Želim zahvaliti tročlanom Predsjedništvu BiH što se sastalo s nama kako bismo ojačali naše partnerstvo dok se nastavljamo boriti protiv ruske agresije i utjecaja u istočnoj Europi”, rekao je senator Tillis koji je istaknuo važnost NATO saveza.

“Jedna generacija je prošla otkad su posljednji put sva tri člana predsjedništva zajedno posjetila Washington”, rekao je senator Wicker. “Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od prosperitetne demokracije kakvom smo se nadali da će postati i kakvu njeni ljudi zaslužuju. Pozvao sam naše ugledne goste da rade na jedinstvu i prenio snažnu potporu Sjedinjenih Država vojnoj operaciji EUFOR – Althea.”

“Bosanskohercegovački građani su platili užasnu cijenu u raspadu bivše Jugoslavije”, rekao je senator Durbin.

“Nakon toliko krvoprolića i patnje, ne smijemo dopustiti da oni koji žele potkopati teško izboreni mir uspiju u svojim nastojanjima. Tijekom sastanka ponovili smo potporu Sjedinjenih Država demokraciji  u BiH. Radujem se nastavku partnerstva.”

“Ovo je povijesna posjeta tročlanog Predsjedništva Sjedinjenim Državama. Dok građani Bosne i Hercegovine poduzimaju važne korake naprijed na svom putu ka članstvu u EU, Sjedinjene Države će nastaviti podržavati njihove napore u jačanju demokracije. Od ključne je važnosti da sve stranke nastave raditi zajedno kako bi postigle ovaj važan cilj i kako bi osigurale da su svi građani pravedno zastupljeni u političkom procesu. Sjedinjene Američke Države će nastaviti raditi na potpori miru i demokratizacijiBosne i Hercegovine”, rekao je senator Van Hollen.

Senatorica Shaheen, zajedno sa senatorom Wickerom, predvodi dvostranačko tijelo u Senatu za jačanje američko-balkanskih veza, koje senatori Tillis i Murphy kosponzoriraju. Oni su prošle jeseni u pismu Bidenovoj administraciji naglasili važnost mandata EUFOR-a te pozvali na razvoj sveobuhvatne strategije prema Bosni i Hercegovini.

Susret s Finerom u Bijeloj kući

Članovi BiH Predsjedništva u Bijeloj kući razgovarali su sa prvim zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost Jonom Finerom koji je nakon sastanka izdao posebno priopćenje.

Finer, je, kako je navedeno, ponovno potvrdio predanost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da će SAD nastaviti pozivati na odgovornost destabilizatore koji podrivaju državu i Daytonski mirovni sporazum. Čestitao je Bosni i Hercegovini i njezinim građanima na dobivanju statusa kandidata za EU u prosincu i pozvao čelnike da iskoriste taj korak naprijed kako bi pomogli u usvajanju ključnih reformi vladavine prava koje trebaju ojačati borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Jon Finer je također prenio važnost poduzimanja koraka za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i diversifikaciju opskrbe zemlje energijom kako bi  BiH bila manje ovisna o ruskim energetskim izvorima.

Izvor: Al Jazeera