Kurti upozorava na nove napade Srbije na sjever Kosova

Zamjenik ministra pravde Vigan Qorolli kaže da institucije Kosova prikupljaju materijale za dokumentiranje ratnih zločina kako bi tužile Srbiju za genocid.

Policajci Kosova u selu Banjska 27. septembra 2023. (Reuters / Ognen Teofilovski)

Premijer Kosova Albin Kurti ponovio je u subotu kako zvanični Beograd planira napad na sjever Kosova.

To je rekao na zajedničkoj  konferenciji za novinare s ministrom unutrašnjih poslova Xhelalom Sveciom, koji je kazao da je cilj napada u selu Banjska 24. septembra bila aneksija sjevera Kosova.

Kurti tvrdi da te napade planira bivši podpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić s pripadnicima Civilne zaštite.

Radoičić se tajno sastaje s visokim zvaničnicima Bezbednosno-infarmative agencije (BIA) na jugu Srbije, s kojima se priprema za novi napad na sjever Kosova.

Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo optužbe

Svecia je optužio Srbiju da je od 2021. godine 114 puta napala institucije Kosova i šefove državnih organa Kosova, uz tvrdnje da zvanični Beograd pokušava destabilizirati Kosovo.

Novinarima je pokazao fotografije i imena Srba koji su učestvovali u dešavanjima u Banjskoj.

Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo je tvrdnje vlasti Kosova se Vojska Srbije optužuje za umiješanost u događaje u Banjskoj i za veze s terorističkim grupama koje navodno planiraju upad na teritoriju države Kosovo.

“Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije deluju isključivo u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima… Besmislica je da se poligoni Vojske Srbije koriste za obuku bilo kojih jedinica, osim jedinica Vojske Srbije i povremeno Ministarstva unutrašnjih poslova [MUP] te da postoje planovi za napad na teritoriju Kosova”, piše u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije.

Zamjenik ministra pravde Kosova Vigan Qorolli izjavio je da institucije Kosova svakodnevno prikupljaju materijale za dokumentiranje ratnih zločina kako bi tužile Srbiju za genocid, prenosi Kosovo Online.

Vlasti  Kosova pripremaju tužbu za genocid

Govoreći o pripremi tužbe za genocid, rekao je da će se osnivanjem instituta za ratne zločine izvršiti prikupljanje činjenica, koje će potom dovesti do zakonske izrade tužbe.

Kazao je da je, s obzirom na to da Kosovo nije član Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Ujedinjenih naroda, proceduralna poteškoća podnijeti ovakvu tužbu, ali su pripreme počele.

“Konačno je formiran Zavod za ratne zločine, već je u institucionalnom preoblikovanju, u čijoj će nadležnosti biti i prikupljanje najvažnijih činjenica, koje će potom dovesti do zakonske izrade tužbe. Počeli smo pripreme, a srednjoročni cilj je da se pripremi tužba protiv Srbije pred ICJ-om”, rekao je Qorolli.

Izvor: Agencije