U Crnoj Gori do danas popisano 588.342 osoba

Slučaj popisivača koji su koristili ‘piši-briši’ olovke bit će procesuiran prema Upravi policije, rekao je direktor Monstata Miroslav Pejović.

Registrirano je 69 slučajeva gdje je potvrđeno odbijanje popisivanja. (Al Jazeera)

U Crnoj Gori je do danas popisano 588.342 osoba, 189.079 domaćinstava i 330.740 stanova, izjavio je direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović i istakao da će slučaj popisivača koji su koristili “piši-briši” olovke biti procesuiran prema Upravi policije.

Na sjednici Odbora za praćenje primjene sporazuma o provođenju popisa je kazao da, na osnovu izvještaja popisnih komisija, nije bilo nepravilnosti.

“Imamo 69 slučajeva gdje je potvrđeno odbijanje popisivanja. U 135 slučajeva komisija mora obići teren kako bi ubijedila građane da se popišu”, kazao je Pejović, prenosi Tanjug.

Ocijenio je da je dinamika provođenja popisa zadovoljavajuća te da je u više od 50 posto opština popis završen.

‘Veći procenti na sjeveru zemlje’

Visoki zvaničnik opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković primijetio je da u Crnoj Gori nešto manje od 95 posto popisanog stanovništva u odnosu na broj popisanih 2011. godine, što je “zabrinjavajuće”.

“Prvi zaključak bi trebao biti da imamo problem dominantno na sjeveru, gdje smo očekivali da ćemo imati odliv stanovništva. Međutim, uporedni podaci pokazuju da na sjeveru i u opštinama u kojima je stanovništvo poznato po migracijama imamo mnogo veće procente nego 2011. godine”, naveo je Eraković.

Popis stanovništva u Crnoj Gori je, nakon dvije godine kašnjenja i dva odlaganja, počeo 3. decembra i trebao je trajati do 18. decembra, ali je Vlada odlučila da proces bude produžen za deset dana, do 28. decembra.

Izvor: Agencije