Crna Gora: Produžen popis stanovništva za deset dana

Vlada je donijela uredbu prema kojoj će provođenje popisa stanovništva biti produženo za deset dana, odnosno do 28. decembra.

Rezultati popisa bit će poznati najranije za šest mjeseci od završetka (Reuters)

Vlada Crne Gore donijela je u petak uredbu prema kojoj će provođenje popisa stanovništva biti produženo za deset dana, odnosno do 28. decembra, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore (RTCG)

Više od 3.000 popisivača krenulo je početkom mjeseca krenulo “od vrata do vrata” kako bi popisali crnogorsko stanovništvo i domaćinstva, što je proces koji je trebao trajati 15 dana, ali je nakadno produžen.

Prethodno su i vlast i opozicija utvrdili da su ispunjeni svi uslovi za početak popisa stanovništva, drugog od obnove crnogorske nezavisnosti.

Popis je bio najavljen za 1. novembra, ali ga je nova Vlada Milojka Spajića odgodila za 30. novembar, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkiravati jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Nakon toga su Vlada, predstavnici crnogorske opozicije i Vijeća manje brojnih naroda potpisali Sporazum o popisu, koji predviđa proširivanja popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru te zabranu strankama da provode kampanju vezanu uz popis.

Slijedila je nova odgoda 29. novembra, jer je opozicija ustvrdila da nisu ispunjeni svi uvjeti.

Spajić je tada još jednom i “posljednji put” izašao ususret opoziciji te odgodio popis za tri dana, kako bi se do kraja ispunili svi traženi uslovi, ponajprije softver koji će omogućiti stanovnicima Crne Gore da kontroliraju svoje popisne podatke.

Nacionalnost i jezik sporna pitanja

Pitanja o nacionalnosti i jeziku učinile su popis političkim pitanjem, ponajprije zbog prebrojavanja po nacionalnoj osnovi, iako je Evropska agencija za statistiku Eurostat ranije preporučila crnogorskim kolegama da to pitanje izostave iz upitnika.

Osnovno pitanje koje koriste političari je koje je većinsko stanovništvo Crne Gore i kojim jezikom govori najviše stanovnika.

Prema popisu iz 2011. godine, pet godina od obnove crnogorske nezavisnosti, oko 45 posto stanovništva izjasnilo se da su Crnogorci, a Srba je bilo 29 posto.

Kada je u pitanju jezik, situacija je drugačija: gotovo 43 posto stanovnika Crne Gore izjasnilo se da govori srpskim jezikom, a 37 posto da govori crnogorskim.

Rezultati popisa u Crnoj Gori bit će poznati najranije za šest mjeseci od završetka.

Izvor: Al Jazeera i agencije