Kurti: Nacrt ZSO-a je napredniji, ali nismo zadovoljni

Ovo je potpuno drugačiji nacrt zajednice opština sa srpskom većinom, neuporedivo napredniji, ali to ne znači da smo zadovoljni, kaže premijer Kosova.

Albin Kurti je ponudio potpis samo kao dio paketa koji uključuje Osnovni sporazum i Aneks za realizaciju (Tanjug)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je nacrt zajednice opština sa srpskom većinom koji su predložili Evropska unija i SAD “znatno napredniji” od prethodnih, ali da vlasti Kosova nisu zadovoljni sadržajem i da su uputili primjedbe specijalnom izaslaniku EU-a za dijalog Kosova i DSrbije Miroslavu Lajčaku.

Novinarima u Peći je rekao kako zbog povjerljivosti ne može govoriti ni o nacrtu, ni o primjedbama te da ih je prenio Lajčaku preko glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija 24. oktobra, dva dana prije sastanka u Briselu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kohu.

“Ovo je potpuno drugačiji nacrt, neuporedivo napredniji, ali to ne znači da smo zadovoljni, zato sam i ja poslao svoje primjedbe i kritike”, rekao je Kurti.

Ponovio je da je ponudio potpis samo kao dio paketa koji uključuje Osnovni sporazum, Aneks za realizaciju, kao i nacrt za koji je prethodno uputio komentare.

Kosovo želi put ka Uniji i NATO-u

“Pošto nam je u Briselu rečeno da je normalizacija odnosa hitna, pristao sam ga potpisati, ali samo kao dio paketa”, kazao je Kurti i dodao da u njemu traži da Kosovo dobije status zemlje kandidata za EU ​​i krene putem prijema u NATO.

Na pitanje zašto u ponedeljak nije primio Lajčaka, rekao je da nema potrebe da se sastaje s njim jer ima druge obaveze.

“Moj zamjenik Besnik Bislimi se sastao i sve je u redu. Kad ima potrebe, i ja izlazim u susret, Bislimi kontaktira i komunicira s njim [Lajčakom]. Nije prvi put da imamo sastanak s evropskim emisarom, ali to vodi moj zamjenik, koji je odgovoran za evropske integracije, razvoj i dijalog”, kazao je Kurti.

Izvor: Agencije