Zagreb odgovara Beogradu: Savjetnik u ambasadi Srbije persona non grata

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog sekretara hrvatske ambasade u Srbiji Hrvoja Šnajdera.

Grlić Radman: Mi se nismo rukovodili niti diplomatskim zvanjem niti imenom tako da je ovo recipročna mjera (Real Madrid C.F. / YouTube)

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske proglasilo je u utorak Petra Novakovića, savjetnika u Ambasadi Srbije u Hrvatskoj, nepoželjnom osobom u recipročnom odgovoru Beogradu, prenosi Fena pozivajući se na Hinu.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog sekretara hrvatske ambasade u Srbiji Hrvoja Šnajdera. Hrvatska je u utorak uzvratila recipročnom mjerom.

„Sukladno članku 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučili smo da se savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, gospodin Petar Novaković, proglasi personom non grata na području Republike Hrvatske”, rekao je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman na konferenciji za .

„Mi se nismo rukovodili niti diplomatskim zvanjem niti imenom tako da je ovo recipročna mjera. Ako se već pozivamo na Bečku konvenciju, mi smo postupili sukladno Bečkoj konvenciji kao što su postupile i vlasti Srbije.“

Nota uručena ambasadoru Biščeviću

Dan ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije proglasilo nepoželjnom osobom prvog sekretara hrvatske ambasade u Srbiji Šnajdera jer je “grubo izašao iz okvira diplomatskih normi”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, ne navodeći više detalja.

Član 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da “država primateljica može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata”.

Tokom profesionalnog angažmana u Srbiji Šnajder je, kako navodi Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, “grubo izašao iz okvira diplomatskih normi” i prekršio Bečku konvenciju, a tim povodom diplomatska nota uručena je hrvatskom ambasadoru Hidajetu Biščeviću.

Izvor: Al Jazeera i agencije