Milan Radoičić priveden u Beogradu, negirao krivicu

Bivši potpredsjednik Srpske liste osumnjičen je za organiziranje napada na sjeveru Kosova, u kojem su stradali jedan kosovski policajca i trojica srpskih napadača.

Milan Radoičić (Sava Radovanović / Tanjug)

Bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić negirao je u utorak izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, premda je ranije preuzeo odgovornost za napad prije devet dana naoružane grupe na sjeveru Kosova, u kojem su stradali jedan kosovski policajca i trojica srpskih napadača.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije izvršili su ranije u utorak pretres stana i drugih prostorija Radoičića, kojem je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, javili su Al Jazeerini novinari iz Beograda.

Prema naredbi o provođenju istrage, Radoičića se tereti da je od januara do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Bosna i Hercegovina, koje mu je, kako se navodi, isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji Kosova, gdje ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama.

Radoičić je ranije preuzeo na sebe odgovornost na oružani napad u selu Banjska 24. septembra, izrazio je spremnost da se odazove nadležnim organima Srbije i podnio je ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste.

Njegov advokat Goran Petronijević pročitao je Radoičićevu poruku na konferenciji za novinare u Beogradu, u kojoj je naveo da je na sjever Kosova 24. septembra došao sa sunarodnjacima i da je lično obavio sve logističke pripreme, bez pomoći vrha države Srbije.

‘Pripreme za napad obavljene u Srbiji’

Dok vlasti Srbije odbacuju učešće u organizaciji napada na Kosovu, Vlada Kosova je u ponedjeljak predstavila videosnimke za koje kažu da dokazuju kako je “teroristička grupa odgovorna za napad na sjeveru uživala logističku podršku državnih institucija Srbije”.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je u nedjelju da je cilj “terorističkog napada Srbije” u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova.

Rekao je da su pripreme za napad obavljene u Srbiji i da se to vidi sa dronova zaplijenjenih od grupe.

Svecla je kazao da slike dokazuju da se ova grupa u Srbiji priprema, obučava i izvodi vježbe kod Jagodine i u vojnoj bazi za obuku na Kopaoniku.

Evropska unija spremna za sankcije Srbiji

Evropska komisija potvrdila je u ponedjeljak da je Evropska unija spremna uvesti sankcije Srbiji zbog napada na sjeveru Kosova ukoliko zemlje članice bloka pronađu dovoljno dokaza.

“Evropska unija je spremna procijeniti mjere u vezi Srbije ukoliko države članice odluče da imaju dovoljno informacija, dovoljno činjenica”, rekao je glasnogovornik EU-a za vanjske poslove Peter Stano.

Istakao je da će EU djelovati kada zemlje članice donesu odluku, jer restriktivne mjere zahtijevaju jednoglasnost.

Stano je rekao kako EU čeka “konačne rezultate pravilne, detaljne istrage, koja će razjasniti sve okolnosti oko terorističkog napada” i da blok očekuje “punu i bezuslovnu saradnju Srbije”.

Stano je opisao nedavna otkrića o “ogromnim zalihama oružja na sjeveru Kosova” i jačanju vojske u Srbiji “veoma zabrinjavajućim razvojem događaja”.

Vučić: Srbiji ne odgovara sukob na Kosovu

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će mirovna misija na Kosovu (KFOR) povećati prisutnost NATO snaga na sjeveru zemlje zbog rastućih napetosti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi kako incidenti na sjeveru Kosova nisu u interesu Srbije, “imajući u vidu da su je evropski posrednici u dijalogu [s Kosovom] označavali kao konstruktivnog partnera”.

Na pitanje o tome da je Radoičić preuzeo odgovornost za oružani sukob na sjeveru Kosova, Vučić je u intervjuu za CNN rekao da ta akcija “nije imala nikakvo odobrenje”, jer je Srbija posljednja kojoj su potrebni incidenti na Kosovu, zbog dinamike procesa u dijalogu, u kojem je Srbija bila konstruktivan partner i činila ustupke.

Izvor: Al Jazeera i agencije