EU: Entitet RS odgovoran za najnovije blokade u BiH

Delegacija Evropske unije u BiH je ‘razočarana’ neuspjehom čelnika vladajućih stranaka da dogovore sjedište budućeg apelacionog odjela Suda BiH.

Dodik je setom zakona učinio da je secesija RS-a gotovo neminovna
Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao kako je sastanak propao jer se nisu mogli dogovoriti o zakonu o sudovima (Reuters)

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini ocijenila je u petak “razočaravajućim” ishod sastanka kojia su dan ranije održali čelnici vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini, zbog neuspjeha da dogovore sjedište budućeg apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine, a krivica za to pripisana je političarima iz bh. entiteta Republika Srpska.

Predstavnici vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini u četvrtak su u Sarajevu održali novi krug razgovora, čiji je cilj bio potvrditi ranije predložene zakone iz reformskog paketa kojega je još 2019. godine definirala Evropska komisija, prenosi Hina.

Namjera je bila osigurati usvajanje najmanje dva ili tri takva zakona u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine do kraja oktobra, kako bi s tim dobrim vijestima dočekali predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen, koja bi sredinom iduće sedmice trebala stići u Sarajevo.

Banja Luka ili Istočno Sarajevo

Usvajanje tih zakona trebalo je presudno utjecati na pozitivan sadržaj izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine, kojega bi EK trebao objaviti u novembru, pa time i na moguće otvaranje pristupnih pregovora.

Za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom zalaže se veći broj članica EU-a, alo tome se, za sada, protive Njemačka i Nizozemska.

Od plana kojega je imala vladajuća koalicija u Bosni i Hercegovini za sada nema ništa, a predsjednik RS-a Milorad Dodik novinarima je kazao kako je sastanak propao jer se nisu mogli dogovoriti o zakonu o sudovima.

Ključni problem bio je hoće li sjedište apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine biti u Banjoj Luci, kako to traže vlasti RS-a, ili u Istočnom Sarajevu, na čemu insistiraju iz stranke iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, argumentirajući to blizinom sjedišta Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i državnog zatvora u kojega se smještaju pritvorenici.

Blokiran rad Vijeća ministara BiH

Delegacija EU-a u Sarajevu je razočarana da se nije mogao postići kompromis o tom pitanju, podsjećajući kako je EK kao jedan od ključnih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu definirao poboljšanje funkcioniranja pravosuđa.

“EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata, kao što su tužilaštva, pritvorski objekti i kazneno-popravne ustanove, te usluge pravne pomoći. Na osnovu toga, EU ne vidi nikakav razlog da politički akteri insistiraju na Banjoj Luci umjesto Istočnog Sarajeva”, piše u izjavi.

Zbog spora u vezi ovog pitanja, ministri iz RS-a u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak su blokirali raspravu i o svim drugim zakonima, pa Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine za sada neće biti upućen nikakav novi prijedlog na usvajanje.

Izvor: Agencije