Vlada Crne Gore predlaže odgađanje popisa stanovništva

Mandatar crnogorske vlade predlaže odgađanje popisa kako bi se ‘uvažili zahtjevi predstavnika manje brojnih naroda i opozicije’.

Stanovnici Podgorice
Popis stanovništva u Crnoj Gori trebao je biti održan od 1. do 15. novembra (Reuters)

Mandatar Milojko Spajić saopštio je da će nova Vlada Crne Gore, čiji se izbor očekuje početkom naredne sedmice, predložiti odgađanje popisa stanovništa koji, prema odluci aktuelne Vlade [u tehničkom mandatu] Dritana Abazovića, treba biti održan od 1. do 15. novembra, javio je Al Jazeerin reporter Predrag Tomović.

Spajić predlaže odgađanje na 30 dana kako bi se uvažili zahtjevi predstavnika manje brojnih naroda i opozicije, čije je učešće, kako je kazao, važno da ne bi bila dovedena u pitanje relevantnost prikupljenih podaka.

“Nova vlada, zajedno s parlamentarnom većinom, u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta, predložiće odlaganje popisa na mjesec, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da ta značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, unapređenjem transparentnosti i inkluzivnosti i prihvatanjem suštinskih zahtjeva vijeća i savjeta manje brojnih naroda i opozicije”, naveo je Spajić u saopštenju, prenosi Anadolija.

“Takođe, odgađanje popisa za period od mjesec dana, koje se poklapa s praznicima, omogućilo bi i učestvovanje u popisu i onih građana koji su odsutni iz mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, kao jedan od ključnih zahtjeva stranaka i vijeća manje brojnih naroda”, dodaje.

Uvođenje posebnog softvera

On predlaže i uvođenje posebnog softvera koji bi građanima omogućio provjeru podataka.

“Kako je popis jako važan za državu zbog dobijanja novih ažuriranih podataka, a društvena kohezija i duh kompromisa zbog našeg jasnog opredjeljenja da budemo dio civilizovanog svijeta i Evropske unije, očekujem da će svi politički akteri uzeti učešće u tom procesu kako bi doprinijeli spuštanju tenzija i preusmjeravanju potpunog fokusa na ekonomiju”, rekao je Spajić.

Prethodno je opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), kao i dio manjinskih partija, pozvala na bojkot popisa upozoravajući na etnički inžinjering u režiji prosrpskih struktura u Crnoj Gori i regionu.

Odgađanje su savjetovali i iz Evropskog parlamenta, u nedavno usvojenom Nacrtu izvještaja o napretku.

Izvor: Al Jazeera i agencije