Američke sankcije za Dodikovu djecu i četiri kompanije

Članovi mreže, među kojima su i djeca predsjednika bh. entiteta RS, olakšavaju korupciju u RS-u omogućujući Dodiku da izvlači javna sredstva iz RS-a i obogaćuje sebe i svoju porodicu.

Bh. entitet Republika Srpska postaje sve više poput biznisa porodice Dodik (Zoran Žestić / Tanjug)

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je u petak nove sankcije za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i pojedince i kompanije povezane s njim, javio je Ivica Puljić, izvještač Al Jazeere iz Washingtona.

Istovremeno, sa liste sankcioniranih uklonjen je Aleksandar Karadžić, sin bivšeg političkog čelnika bosanskih Srba i presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, potvrđeno je Al Jazeeri u Ministarstvu finansija u Washingtonu.

Ured za kontrolu inozemne imovine (OFAC) Ministarstva finansija na listu sankcioniranih stavio je u petak dvije osobe i četiri entiteta koji čine njegovu pokroviteljsku mrežu.

Članovi mreže, među kojima su i djeca predsjednika RS-a, olakšavaju Dodikovu korupciju u entitetu RS, omogućujući mu da izvlači javna sredstva iz RS-a i obogaćuje sebe i svoju porodicu na račun građana Bosne i Hercegovine i funkcionalne uprave u zemlji.

Dodik je, navodi Ministarstvo finansija SAD-a, koristio svoj službeni položaj u Bosni i Hercegovini i mrežu ličnih veza i kompanija za akumuliranje ličnog bogatstva mitom i drugim oblicima korupcije.

Njegova etnonacionalistička retorika, koja izaziva podjele, odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i skrene pažnju sa njegovih koruptivnih aktivnosti.

‘Finansijska stabilnost na štetu građana’

Dodatno, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe unutar Bosni i Hercegovini, dodatno sijući podjele i politički zastoj, navedeno je.

“Uz finansijsku i političku podršku označenih pojedinaca i subjekata, Dodik se uključio u korupciju koja osigurava njegovu ličnu finansijsku i političku stabilnost na štetu građana Bosne i Hercegovine koji žive u RS-u”, rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansije Brian E. Nelson.

“Nastavit ćemo pozivati na odgovornost one koji svojim djelovanjem doprinose degradaciji i potkopavanju institucija u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, kao i podrivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.”

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Dodiku 5. januara 2022. godine za odgovornost, ili direktno ili indirektno saučesništvo za djela koja su ometala ili prijetila provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i za koruptivne aktivnosti.

SAD je, također, prethodno ciljao Dodika 17. jula 2017. godine zbog ometanja Dejtonskog sporazuma.

Današnje oznake temelje se na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima osmišljenim za pozivanje na odgovornost osoba koje pridonose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije.

Ove akcije dio su širih napora vlade SAD-a za promicanje mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regiji Zapadnog Balkana.

Od 2021. godine, navodi Ministarstvo finansija SAD-a, Dodik je povećao angažman svog sina Igora i kćerke Gorice u političkim i poslovnim aktivnostima unutar RS-a, izazivajući zabrinutost da RS postaje sve više poput biznisa porodice Dodik, nego politički subjekt Bosne i Hercegovine.

Na nedavnim izborima u RS-u, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), uključujući Milorada i Igrora Dodika, urotio se za podmićivanje političkih dužnosnika, članova biračkih odbora i izbornih posmatrača u nastojanju da dobije izbore.

Igor Dodik se bavio podmićivanjem opozicionih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za usluge.

Gorica Dodik uključena je u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti za svog oca, uključujući vlasništvo nad nekoliko subjekata koji primaju značajnu pomoć vlade RS-a prema Dodikovim uputama.

‘Povlašteni tretman za firme  u vlasništvu Dodikove porodice’

Kada je riječ o entitetima, sankcionirani su Global Liberty i Agro Voće iz laktaša, Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik Banja Luka i Fruit Eco iz Gradište, kao skup privrednih subjekata koji posluju u Bosni i Hercegovini, uključujući poslovanje u sektoru restorana i veleprodaje materijala.

Svi ovi entiteti primaju javnu pomoć RS-a kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice.

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i udjeli u imovini navedenih osoba koje su u SAD-u ili u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u.

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u minimalno 50-postotnom vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili ukupno, jedne ili više sankcioniranih osoba.

Sve transakcije osoba iz SAD-a unutar (ili u tranzitu) SAD-a koje uključuju bilo kakvu imovinu ili udjele u imovini označenih ili na drugi način blokiranih osoba zabranjene su, naovdi se u obrazloženju.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili ukorist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

S liste sankciniranih skinut sin Radovana Karadžića

Američko Ministarstvo finansija uklonilo je Aleksandra Karadžića, sina bivšeg političkog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića, sa liste sankcija, prema glasnogovorniku Ministarstva finansija koji je govorio za Al Jazeeru.

Članovi porodice bivšeg predsjednika RS-a, koji je pravosnažno osuđen za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, tužili su američko Ministarstvo finansija u maju zbog njihovog daljnjeg uvrštavanja na američki popis sankcija.

Njihov odvjetnik, kako je podsjetio Al Jazeerin Ivica Puljić, je Peter Robinson koji je branio Radovana Kardazica na haškom Tribunalu.

Aleksandar Karadžić “dovršio je administrativni process koji vodi brisanju sa popisa sankcioniranih u kojem je OFAC. OFAC procjenjuje sve zahtjeve za preispitivanje i zadržava pravo ponovnog izricanja sankcija ako ispune kriterije za imenovanje”, rečeno je Al Jazeeri u Ministarstvu finansija SAD-a.

Izvor: Al Jazeera