Plenković i Rama pozvali na mjere protiv Srbije zbog nasilja na Kosovu

Slijedi istraga o napadu na Kosovu, nakon čega će izaslanik EU-a donijeti prijedloge mjera protiv Srbije, rekao je hrvatski premijer.

Albanski premijer Edi Rama (lijevo) tokom konferencije sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem (desno) u Zagrebu rekao je da je reakcija Beograda jednako zabrinjavajuća kao i agresija paravojnih snaga na Kosovu (Pixsell)

Albanski premijer Edi Rama i hrvatski premijer Andrej Plenković osudili su nasilje srpskih paravojnih jedinica na sjeveru Kosova i to, kako su naveli, što ih Beograd pretvara u junake, zatraživši zbog toga mjere EU-a i Zapada protiv Srbije, izvijestila je Hina.

Tridesetak naoružanih napadača u nedjelju je 24. septembra u selu Banjska na sjeveru Kosova ubilo kosovskog policajca. Kosovske snage sigurnosti su u borbi eliminisale tri srpska napadača, zbog čega je Beograd proglasio dan žalosti.

Rama, u službenoj posjeti Zagrebu, na konferenciji u Banskim dvorima rekao je da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda.

„Imamo zločin, ubistvo policijskog službenika, te imamo herojizaciju onih koji su ga počinili”, rekao je albanski premijer, naglasivši da to ne smije biti prihvatljivo u Evropi koja gaji suprotne vrijednosti.

‘Potezi Srbije ne mogu ostati bez odgovora’

Plenković je naglasio da ti potezi „ne mogu ostati bez odgovora” te da odluka Beograda o danu žalosti „gotovo da podrazumijeva identifikaciju s onim što se dogodilo”. Naglasio je da će uslijediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo što se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU-a za dijalog Kosova i Srbije donijeti prijedloge mjera.

Evropska komisija (EK) također može autonomno donijeti mjere, bez saglasnosti svih država članica, kao što je to prije nekoliko mjeseci učinila protiv Kosova. EK je zbog nepoštivanja zahtjeva EU-a protiv Kosova poduzela mjere obustavljanja rada u radnim tijelima u okviru sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te povukla pozive na sastanke na visokom nivou i suspendirala Kosovo iz svog programa od 7,5 milijardi eura.

Hrvatski premijer naglasio je da je siguran da će do mjera doći, a Rama je pozvao da se one trebaju primijeniti „bez gubljenja vremena” jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije.

Izvor: Agencije