Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu i Srbiji

U rezoluciji se između ostalog traži od Evropske komisije i Evropskog vijeća da preduzmu mjere protiv Srbije ukoliko se utvrdi da je bila direktno umiješana u napad u Banjskoj.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže da je u Rezoluciji istaknuta podjednaka odgovornost Kosova i Srbije (EPA)

Zastupnici Evropskog parlamenta usvojili su većinom glasova Rezoluciju Evropskog parlamenta o nedavnim dešavanjima u dijalogu Srbije i Kosova.

Taj dokument nije pravno obavezujući i za preporuke u njemu potreban je konsenzus među zemljama članicama Evropske unije.

U dokumentu Evropskog parlamenta, u prilično oštrom tonu povodom napada na kosovsku policiju 24. septembra, Kosovo i Srbija se pozivaju na deeskalaciju, da se utvrde sve činjenice u vezi sa događajima u Banjskoj, da se obje strane vrate dijalogu, ali se, između ostalog, traži od Evropske komisije i Evropskog vijeća da preduzmu mjere protiv Srbije ukoliko se utvrdi da je bila direktno umiješana u ta dešavanja, prenosi Tanjug.

Bilčik: Odgovornost obje strane

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da ova rezolucija nije samo poruka za jednu stranu, već da šalje poruku da prošlost mora da se prevaziđe kako se ne bi ponovila i da se u njoj ističe podjednaka odgovornost Kosova i Srbije.

“Rezolucija sa jedne strane poručuje šta treba da uradi srpska strana, Beograd, i to je glavna poruka, ali isto tako očekujemo da Priština pokaže ozbiljnu posvećenost dijalogu, pregovorima, pitanjima na koja se odnosi dijalog poput osnivanja ZSO, smanjivanja tenzija, provođenja pune istrage o svim nasilnim incidentima uključujući i napade na Srbe, kao što je onaj na Badnje veče ove godine. To sve piše u rezoluciji i to je važno”, rekao je Bilčik za Tanjug.

On je rekao da se u Rezoluciji pominje i jasna poruka u vezi sa mjerama, za koje kaže da će se razmatrati ili uvoditi nakon završene pune istrage. Dodao je i da bi tekst Rezolucije trebalo pažljivo pročitati, jer su u njemu pored kritičkih i političkih poruka i poruke “između redova”, a da je jedna od njih da je potrebno razumevanje za to što se dogodilo u Banjskoj 24. septembra.

Napad u Banjskoj

Do rasta tenzija između Kosova i Srbije došlo je nakon sukoba 24. septembra u selu Banjska, na sjeveru Kosova.

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj ubijen je jedan kosovski policajac, dvojica su ranjena, dok su tri napadača ubijena.

Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, koji se tereti za više krivičnih djela u vezi sa ovim oružanim sukobom.

Izvor: Agencije