Macron pozvao Vučića da osudi napad u Banjskoj

Očekujemo od srpskih i kosovskih vlasti da reorganizuju izbore, da Srbi na njima učestvuju, kao i potpuno formiranje ZSO-a, rekao je francuski predsjednik u Tirani.

Macron: Vučićeva osuda napada bi doprinijela povratku zatišja na sjeveru Kosova (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron pozvao je u Tirani na formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da osudi napade u Banjskoj 24. septembra.

Na konferenciji za medije sa premijerom Albanije Edijem Ramom, Macron je ocijenio “da bi Vučićeva osuda napada doprinijela povratku zatišja” na sjeveru Kosova, prenosi Tanjug, pozivajući se na stranicu Reporteri.

Istakao je da vlasti Kosova i Srbije trebaju ponovo organizovati izbore na sjeveru Kosova i osigurati učešće Srba na izborima.

“Očekujemo od srpskih i kosovskih vlasti da reorganizuju izbore, da Srbi na njima učestvuju, kao i potpuno formiranje ZSO-a. Očekujem da će Vučić biti odgovoran i isto očekujem od kosovskog predsjednika i premijera”, rekao je Macron.

Podsjetio je da je Francuska stopirala bezvizni režim za Kosovo jer “Priština nije održala riječ”.

“Jasno kažem, slučaj je obustavila Francuska jer se radi o poštovanju date riječi i riječ se ne drži. Očekujem da će strane krenuti naprijed i to je uvjet mira na cijelom prostoru”, dodao je on.

‘Besmileno određivati datum eurointegracija’

Za francuskog predsjednika određivanje konkretnih datuma za članstvo neke zemlje u Evropskoj uniji nema smisla.

Macron je prvi francuski predsjednik koji posećuje Albaniju u njenoj modernoj historiji (EPA)

“O evropskim integracijama odlučuju reforme koje preduzimaju države u procesu pridruživanja”, rekao je on.

Govoreći o evropskoj perspektivi Albanije i Zapadnog Balkana, Macron je rekao da je “nemoguće danas, u vrijeme kada je Evropa u teškim vremenima, između ponovljenih ratova i podsticanog ekstremizma, da zamisliti kontinent bez Albanije ili Balkana.

Macron, inače prvi francuski predsjednik koji posjećuje Albaniju u njenoj modernoj historiji, najavio je i sredstva Evropske unije koja su predviđena za reformske projekte u ovoj zemlji.

“Za četiri projekta izdvojeno je 210 miliona eura, a do 2027. godine bit će izdvojeno više od 600 miliona eura za nove projekte prema vašim prioritetima”, rekao je Macron.

Rama je Macronovu posjetu opisao kao više prijateljsku i posvećenu daljem produbljivanju odnosa između zemalja, a ne kao formalnu.

Izvor: Agencije