Split: Određen zatvor grupi zbog krijumčarenja droge

Hrvatska policija i Uskok su, u zajedničkoj akciji s njemačkim istražnim organima, ‘razbili’ ono što su opisali kao zločinačko udruženje od 19 osoba.

Sudac Županijskog suda u Splitu Ivica Botica osumnjičene saslušavao sedam sati, sve do dva sata u noći s četvrtka na petak (Pixsell)
Osumnjičeno je 18 muškaraca i žena u dobi od 29 do 48 godina, zbog krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja (Pixsell)

Istražni sudija Županijskog suda u Splitu odradio je istražni zatvor za 12 osoba koji su u srijedu uhapšene na širem splitskom području i osumnjičeni za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike te marihuane i hašiša iz Španije.

Sudija Ivica Botica je osumnjičene saslušavao sedam sati, sve do 2:00 sata poslije ponoći, nakon čega je donio rješenje da im, zbog mogućnosti ponavljanja djela, odredi jednomjesečni zatvor.

Policija i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok) su u zajedničkoj akciji s njemačkim istražnim organima, “razbili” ono što su opisali kao zločinačko udruženje od 19 osoba, uhapšeno je 12 osoba, pet ih je nedostupno, a dvoje je u istražnom zatvoru.

Prema prijavi, 43-godišnji muškarac  je na području devet zemalja u zločinačko udruženje povezao više desetaka osoba, prenosi Hina.

Pretraga na dvadesetak lokacija

Osumnjičeno je 18 muškaraca i žena u dobi od 29 do 48 godina, zbog krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Dvojica osumnjičenih iz ove grupe, koji se nelaze nekoliko mjeseci u istražnom zatvoru na Bilicama su Jerko Radić (42) i Ante Varnica (44).

Sumnja se da je u “poslu” s drogom i Nenad Petrak, koji je određeno vrijeme nedostupan i za kojega se sumnja da je “glava” te kriminalne skupine.

Tokom pretraga na dvadesetak lokacija na području Splita i okolice, policija je pronašla i oduzela veću količinu novca, različito vatreno oružje (puške, automatska puška, municija, prigušivači), osam vozila, od kojih je većina visoke klase, satove, raznu dokumentaciju, mobitele, različite vrste droga te vage za precizno mjerenje i uređaj za brojanje novca.

Kriminalna narko skupina se na području devet zemalja udružila u zločinačko udruženje, podijelili su uloge, nabavljali, krijumčarili i preprodavali veće količine kokaina, marihuane i hašiša.

Krijumčarili kokain iz Južne Amerike

Od 12. decembra 2019. do 3. februara ove godine krijumčarili su kokain iz Južne Amerike u Evropu, odakle su drogu dalje distribuirali te su hašiš i marihuanu iz Španije krijumčarili u druge države Evropske unije.

Sve je počelo hapšenjem tri hrvatska državljanina na jedrilici na Atlanskom okeanu u septembru 2020. godine, kada su prevozili kokain vrijedan više od 34 miliona eura.

Nakon toga je prošireno kriminalističko istraživanje, da bi se na kraju došlo do organizatora i članova zločinačkog udruženja.

U ukupno osam policijskih akcija, droga je pronađena u Španiji, Francuskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Izvor: Agencije