Predsjednica Kosova traži međunarodnu osudu ‘destabilizirajućih tendencija Srbije’

Pozivima ‘dvjema stranama’ Kosovo ne treba izjednačavati sa Srbijom ‘jer se zna ko je agresor’, kaže predsjednica Kosova.

Osmani: Kosovo je konstruktivna strana u odnosu na dijalog s Beogradom (EPA)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na sastanku sa specijalnim britanskim predstavnikom za Zapadni Balkan Stuartom Peachom, tražila da “međunarodna zajednica osudi destabilizujuće tendencije Srbije”.

Osmani je rekla da su kosovske institucije posvećene miru i sigurnosti i da pozivima “dvjema stranama” Kosovo ne treba izjednačavati sa Srbijom “jer se zna ko je agresor”.

U njenom saopćenju je navedeno da je “predsjednica Osmani istakla da je Kosovo koordinisano sa međunarodnim partnerima u rješavanju sigurnosnih izazova i u tom kontekstu je tražila veće učešće Velike Britanije kao ključne članice NATO-a i historijskog partnera Kosova”, prenosi agencija Beta.

‘Zna se ko je agresor’

Osmani je istakla da je Kosovo “konstruktivna strana u odnosu na dijalog s Beogradom”, ali da srpska strana, “kroz napore da destabilizuje Kosovo, pokušava da pomjeri dijalog iz fokusa”.

“U tom duhu, predsjednica Osmani je tražila da međunarodna zajednica zauzme jedinstven stav prema destabilizujućim tendencijama Srbije tako što će osuditi takve postupke i ne izjednačavati strane kada se jasno zna ko je agresor”, navedeno je u tekstu.

Osmani je rekla da na sjeveru Kosova zakon osporavaju “kriminalne grupe dirigovane iz Srbije i bande koje su na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije”, a da je “u nadležnosti kosovskih institucija da u koordinaciji s međunarodnim partnerima osiguraju vladavinu prava, mir i sigurnost podjednako širom Republike Kosovo i za sve građane bez razlike”.

Izvor: Agencije