Vučić i Plenković sastanak ocijenili ‘dobrim i ljekovitim’

Hrvatski premijer Andrej Plenković i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarali su u četvrtak u Davosu, u jednom od rijetkih susreta lidera dvije susjedne zemlje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković (lijevo) i srpski predsjednik Aleksandar Vučić (desno) razgovaraju tokom Bledskog strateškog foruma u Sloveniji, 31. augusta 2020. (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak u Davosu da je sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem bio dobar te da su razgovarali o svim pitanjima koja opterećuju dvije zemlje, čiji su odnosi zahlađeni još od ratova 1990-ih godina.

Slične stavove nakon sastanka iznio je i Vučić, koji je razgovor nazvao „otvorenim“ i „lekovitim“.

“Sastanak s predsjednikom Vučićem bio je dobar, stavili smo na stol daljnje odnose između Hrvatske i Srbije, taj i dalje ja bih rekao tekući proces normalizacije, sva ona pitanja koja su nasljeđe prošlosti a koja su na određeni način prepreka jednom kvalitetnijem odnosu između Hrvatske i Srbije bila su na dnevnom redu, kao i daljnji gospodarski odnosi”, rekao je Plenković u izjavi za novinare na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, objavile su agencije.

Prema Vučiću, Plenković je iznio šta to Hrvatska zamjera Srbiji, dok je on rekao „šta mu smeta kod Hrvata“.

“Bar smo otvorili razgovor i kanale za dalje rezultate”, rekao je Vučić.

„Zadovoljan sam. Uspeo sam da pokrenem neka pitanja poput bilateralnih odnosa sa Hrvatskom…“, rekao je Vučić novinarima komentarišući sastanak u Davosu.

Hrvatska i Srbija se spore oko ratne prošlosti, uključujući i pitanje nestalih čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni ni skoro tri decenije nakon okončanja ratova.

Prije sastanka u Davosu srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je srbijanski predsjednik Vučić od njega tražio da „odledi odnose sa Hrvatskom“.

Izvor: Agencije