Hakerski napadi na institucije Kosova

Portparol vlade Kosova je saopštio da napad nije prodro u infrastrukturu državne računarske mreže i da je identifikovano da je napad došao van Kosova.

Kosovski mediji pišu da je u anonimnom pismu u ponedeljak uveče upozoreno na napad na institucije i medije u zemlji (Reuters)

Portparol vlade Kosova Perparim Kryeziu je potvrdio da su institucije Kosova u posljednja dva dana imale privremene probleme sa internet servisom, kao rezultat hakerskih napada, piše Beta.

Rekao je da napad nije prodro u infrastrukturu državne računarske mreže i da je identifikovano da je napad došao van Kosova.

“Tim sektora za cyber bezbjednost Agencije za informaciono društvo u saradnji sa vanjskim stručnjacima je identifikovao da je problem sa internet servisom posljedica cyber napada. Cyber napad nije prodro u infrastrukturu državne računarske mreže jer je bila blokirana relevantnom bezbjednosnom opremom”, kazao je on.

Navodi o upozorenju na napad

Prema njemu utvrđeno je da je cyber napad došao van Kosova, a meta je bila IP adresa na kojoj je objavljeno nekoliko web stranica institucija Kosova. Kaže da su iz sektora za cyber bezbjednost preduzete konkretne radnje u cilju prevazilaženja ovog cyber napada i vraćanja internet servisa u funkciju.

Situacija je trenutno stabilna i situacija se prati, kaže Kryeziu.

Koha.net piše da u anonimnom pismu u ponedeljak uveče upozoreno na napad na institucije i medije u zemlji.

U pismu na engleskom se navodi da će napad biti izveden zbog “širenja mržnje prema muslimanima”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada