Macron i Scholz pisali i Kurtiju: Pokažite spremnost za teške odluke

Predsjednik Francuske i kancelar Njemačkesu apelirali su na premijera Kosova da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost da donosi teške odluke.

Emmanuel Macron i Olaf Scholz su pismo uputili 'u trenutku od presudnog značaja za sigurnost u Evropi i regiji' (Reuters - Arhiva)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i kancelar Njemačke Olaf Scholz uputili su u nedjelju zajedničko pismo premijeru Kosova Albinu Kurtiju, u kojem su na njega apelirali da pokaže “maksimalnu odlučnost i spremnost” da donosi teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu Srbije i Kosova pod okriljem Evropske unije.

Riječ je o identičnom pismu koje su dvojica državnika ranije u nedjelju poslali i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prenosi Tanjug.

“Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci naprijed hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savjetnike za vanjsku i sigurnosnu politiku, Jensa Ploetnera i Emnanuela Bonnea, da pruže direktnu podršku [specijalnom izaslaniku EU-a za dijalog Kosova i Srbije] Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno s Lajčakom, posjete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene naprijed”, naveli su Scholz i Macron.

Presudni trenutak za sigurnost

Naveli su da su pismo uputili “u trenutku od presudnog značaja za sigurnost na evropskom kontinentu i stabilnost u regiji Zapadnog Balkana”.

“Uvjereni smo da, u svjetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo uložiti još snažnije napore kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan”, napisali su njemački kancelar i francuski predsjednik.

Izvor: Agencije