Dodik ponovo odbio dati saglasnost za njemačkog ambasadora

Član Predsjedništva BiH po drugi put uskratio je saglasnost za postavljenje novog ambasadora Njemačke u Sarajevu, zaoštravajući lični sukob s Berlinom.

Milorad Dodik je ranije optužio novog njemačkog ambasadora da namjerava 'vitlati sabljom i sjeći glave Srbima'

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik u petak je drugi put uskratio saglasnost za postavljenje novog ambasadora Njemačke u Sarajevu, zaoštravajući na taj način lični sukob s Berlinom, kojeg optužuje za protusrpsku politiku.

Na sjednici bh. Predsjedništva u Sarajevu glasao je protiv postavljenja novog njemačkog ambasadora, dok su ostala dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali za to imenovanje, prenosi Hina.

Na isti je način Dodik glasao 24. augusta, kada je ta tačka po prvi puta bila na dnevnom redu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tada je kazao kako ne želi dolazak novog njemačkog ambasadora, optužujući ga da namjerava “vitlati sabljom i sjeći glave Srbima”.

Sada je rekao kako je uvjet da Njemačka ima novog ambasadora u Sarajevu da se ta zemlja odrekne od rezolucije Bundestaga o stanju u Bosni i Hercegovini.

Tom je rezolucijom Dodik proglašen glavnom prijetnjom po teritorijalni integrirat i stabilnost Bosne i Hercegovine, zbog stalnog promoviranja secesionističke politike bh. entiteta Republika Srpska i blokade tijela vlasti u Bosni i Hercegovini.

Mora dobiti podršku u Skupštini RS-a

“Ovo je pokušaj okupacije ovog prostora od strane Njemačke, koja želi nametati politička rješenja”, kazao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva, komentirajući aktuelnu politiku Berlina.

Dodik je od Džaferovića i Komšića na sjednici bh. Predsjedništva tražio i da se visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt proglasi nepoželjnom osobom.

Za to nije dobio saglasnost, kao ni za zahtjev da se gradi novi plinovod prema Srbiji te da Srbija dobije dopuštenje za gradnju aerodroma u Trebinju.

Prema Poslovniku o radu bh. Predsjedništva, novi njemački ambasador ipak ima saglasnost za preuzimanje dužnosti u Sarajevu osim ukoliko bi Dodik u naredna tri dana njegovo imenovanje proglasio štetnim po vitalne nacionalne interese RS-a.

Ukoliko to učini, za konačnu negativnu odluku morat će dobiti podršku dvije trećine zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, što mu do sada nije polazilo za rukom, jer njegov vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njeni partneri u parlamentu nemaju dovoljno glasova.

Izvor: Agencije