Osmani: Polovična rješenja ne donose dugoročni mir

Predsjednica Kosova je rekla kako je međusobno priznanje sa Srbijom jedino rješenje za postizanje željenog mira i približavanje zemalja Evropskoj uniji.

Vjosa Osmani kaže kako su se svi učesnici na sastanku složili o neophodnosti ukidanja viza za građane Kosova (EPA)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je kako polovična rješenja kao rezultat dijaloga Kosova i Srbije ne donose dugoročni mir.

Nakon okončanja Samita Brdo-Brijuni je rekla kako je međusobno priznanje jedino rješenje za postizanje željenog mira i približavanje zemalja Evropskoj uniji, prenosi Beta.

“Nismo imali bilateralne razgovore, naravno da imamo mnogo nesuglasica s predsjednikom [Srbije Aleksandrom] Vučićem, i to se dešava zato što Srbija ne prihvata realnost da je Kosovo nezavisno i suvereno, što je nepovratna realnost”, kazala je Osmania.

Neophodnost ukidanja viza

Prema njenim riječima, ima mnogo stvari oko kojih se ne slažu, ali dijalog treba biti usmjeren na “obostrano priznanje”, a “Srbija se treba konstruktivno angažirati što je prije moguće da dođe do međusobnog priznanja”.

“Bilo koje polurješenje neće donijeti dugoročni mir, uzajamno priznanje je jedino što donosi željeni mir u regiji i šire i približava nas EU, što je naš cilj”, rekla je predsjednica Kosova.

Osmani je kazala da su se svi učesnici na sastanku u Brdu kod Kranja složili o neophodnosti ukidanja viza za građane Kosova.

Izvor: Agencije