Američki mediji: Rusi novcem utjecali na izbore u BiH, CG, Albaniji…

Američka administracija je obavijestila više od 100 država o svojim nalazima i zvaničnici nude više detalja državama koje su bile mete Kremlja

Pokušaji utjecaja mogli bi pojačani u narednim mjesecima jer Rusija želi anulirati efekte međunarodnih sankcija zbog njene invazije na Ukrajinu (EPA - Ilustracija)

Rusija je tajno izdvojila više od 300 miliona američkih dolara stranim političkim strankama i kandidatima od 2014. godine u pokušaju da utječe na izbore u više desetaka država, kazao je viši američki zvaničnik novinarima, prenose tamošnji mediji.

Kako prenosi agencija Bloomberg, Rusija je prebacivala sredstva – gotovinu, kripto-valute i nenovčane donacije – koristeći posrednike kao što su sigurnosne službe, oligarsi i navodno nezavisne fondacije i slične organizacije.

Veliki broj država

Ovo je objavio State Department u noti koju je poslao desecima američkih ambasada koje su to podijelile sa novinarima.

Pokušaji utjecaja mogli bi pojačani u narednim mjesecima jer Rusija želi anulirati efekte međunarodnih sankcija zbog njene invazije na Ukrajinu, navodi zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman, navodi Bloomberg.

Američka administracija je obavijestila više od 100 država o svojim nalazima i zvaničnici nude više detalja državama koje su bile mete Kremlja, a među kojima su Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Nova izdvajanja

Zvaničnik je kazao kako Washington želi istači veličinu prijetnje, dobiti dodatne informacije od ciljanih država i upozoriti potencijalne primatelje spornih ruskih sredstava da oni mogu i bit će identificirani.

Neimenovani zvaničnik je dodao, kako piše Bloomberg, da Kremlj planira prebaciti još stotine milione dolara kako bi utjecao da izbori u mnogim državama idu u njegovu korist.

Odbio je procijeniti uspjeh ruskih napora utjecaja ili govoriti o opasnosti da rusko prikriveno finansiranje bude prisutno i na američkim izborima.

Izvor: Agencije