Crna Gora: Iza cyber napada stoji grupa Cuba Ransomware

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kaže kako imaju potvrdu da iza napada u posljednjih 12 dana ne stoje individualci, nego prepoznata kriminalna grupa u cyber terorizmu.

Cuba Ransomware tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore (Reuters)

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je izjavio kako imaju potvrdu da iza cyber napada kojima je Crna Gora podložna posljednjih 12 dana ne stoje individualci, nego prepoznata kriminalna grupa u cyber terorizmu Cuba Ransomware.

Za Radio-Televiziju Crne Gore (RTCG) je kazao da je u pitanju “veoma ozbiljan napad”, ističući da je ova grupa kreirala poseban virus iskorišten u ovom slučaju, prenosi Beta.

“Virus se ne može formirati za mjesec. Oni su čekali određeno vrijeme, odnosno kad da izvrše ovakav napad. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigdje do sada nije upotrijebljen”, istakao je Dukaj.

Informacioni sistem nije pretrpio štetu

Rekao je da je Vlada uz pomoć ambasada i NATO-a uspostavila kontakte s ekspertima za cyber kriminal koji će možda stići u Crnu Goru.

Dodao je da u ovom trenutku ne može govoriti kolika je šteta od cyber napada i da su sačuvali informacioni sistem države od trajne štete.

Prema njegovim riječima, hakeri nisu ciljali posebno nijednu instituciju i većina njih ima backup-ove.

Cuba Ransomware tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore, objavio je securityweek.com – medij specijaliziran za informacije o cyber sigurnosti.

Taj medij objavio je fotografiju sa stranice te hakerske grupe koja svjedoči njihovim tvrdnjama da imaju podatke koji pripadaju Odjeljenju za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, kao i tome da su te podatke dobili 19. augusta ove godine.

Iz Skupštine Crne Gore su kazali da njihov informacioni sistem nije pretrpio štetu na podacima, izuzev nedostupnosti pojedinih servisa u vrijeme vikenda (20. i 21. august).

Naveli su da je cyber napad na serversku infrastrukturu Skupštine Crne Gore detektiran 20. augusta u 00:52:34 sati.

Tvrde da ni u jednom trenutku (osim vikenda 20. i 21. augusta) interni sistem Skupštine Crne Gore nije bio u offline režimu i funkcionira stabilno u punom kapacitetu.

Crna Gora je od 20. augusta izložena najvećem napadu na informacioni sistem, a napad traje i dalje.

Napadi i na kritičnu infrastrukturu

Ministarstvo javne uprave upozorilo je u srijedu javna preduzeća koja pružaju usluge distribucije električne energije i vode, luke, aerodrome te pružatelje telekomunikacionih usluga da odmah u okviru svojih organizacija podignu stepen informacione sigurnosti na najviši nivo.

Kazali su da je Crna Gora i dalje pod cyber napadima, upozorivši da su u brojnim državama, nakon masovnih napada na informacionu, uslijedili napadi i na kritičnu infrastrukturu.

Ministar odbrane Raško Konjević i Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) saopćili su ranije da sve ukazuje da su za napad odgovorne ruske službe.

Izvor: Agencije