U Hrvatskoj i Srbiji više od 30 preminulih od COVID-a

Hrvatska bilježi najveći broj umrlih u jednom danu još od polovine marta, a zdravstvene vlasti upozoravaju da to još uvijek nije vrhunac.

Vakcina možda ne štiti toliko učinkovito od same zaraze, no i dalje u velikoj mjeri štiti od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, navode hrvatski zdravstveni stručnjaci (EPA)

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata od posljedica COVID-a 19 preminulo 19 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer Civilne zaštite, što je najveći broj umrlih u jednom danu još od polovine marta.

Susjedna Srbija u posljednja 24 sata zabilježila je 14 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a, i visokih gotovo 6.500 novozaraženih, na osnovu 16.885 testiranih uzoraka.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ),  Hrvatska je na udaru novog vala visokozaraznih podvarijanti korona virusa koje su povećale udio pozitivnih među testiranima na čak 30 posto, a broj novih slučajeva zaraze na dnevnoj bazi prešao je hiljadu.

Iako su neke evropske države već prošle vrhunac novog vala zaraze, u Hrvatskoj je on još uvijek u uzlaznoj fazi, a vrhunac se očekuje u avgustu s obzirom na dosadašnje iskustvo koje pokazuje da val zaraze traje nekoliko sedmica, izvijestio je HZJZ.

Maske učinkovite protiv virusa

U javnosti se u zadnje vrijeme razvila polemika koliko zaštitne maske uopće štite od novih varijanti virusa, pa su u HZJZ-u izričiti da su maske, uz poštivanje fizičke distance, i dalje temelj prevencije širenja kapljičnih infekcija.

“Samo korištenje maski u domeni je vlastite odgovornosti i osviještenosti svakog pojedinca”.

Ponovno su istakli i važnost vakcinacije. Vakcina možda ne štiti toliko učinkovito od same zaraze s obzirom na visoku zaraznost novih podvarijanti omikrona koje sada cirkuliraju, no ona i dalje, kako navode hrvatski zdravstveni stručnjaci, u velikoj mjeri štiti od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda.

Izvor: Agencije