Ulica maršala Tita ostaje u Mostaru

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji nije prisustvovao većem dijelu sjednice, upitao vijećnike je li ih sramota i kakvu poruku šalju građanima.

vijećnici su jednoglasno usvojili Nacrt odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna prostornog plana općine Mostar (EPA - Ilustracija)

Na sjednici mostarskog Gradskog vijeća, vijećnici su jednoglasno usvojili Nacrt odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna prostornog plana općine Mostar, dok odluka o izmjeni naziva Ulice maršala Tita nije dobila potrebnu većinu.

Odluku o izmjenama Prostornog plana vijećnicima je obrazložio savjetnik mostarskog gradonačelnika za urbanizam Dejan Kvesić.

U toj odluci predviđeno je brisanje minihidrocentrala „Buna 1“ i „Buna 2“, minihidrocentrala na rijeci Drežanki „Striževo“ i „Žlib“, davanje namjene staroj trasi koridora Vc kroz šire i uže urbano područje i površina na kojima postoji interes investitora za ulaganje.

“Predizborni čin”

Žustra rasprava vodila se o promijeni imena ulice koja nosi naziv po Josipu Brozu Titu, a koju je predložila Hrvatska republikanska stranka (HRS).

„Budući da najduža ulica u našem gradu nosi ime po čovjeku koji je bio lider u totalitarnom i nedemokratskom komunističkom režimu, smatramo da ista vrijeđa osjećaje građana i turista koji posjećuju Mostar. Prema historiografskim saznanjima, komunizam je odgovoran za smrt preko 80 miliona ljudi, a jugoslavenski je kriv za smrt oko milion ljudi. Predlažemo da se ta ulica nazove po posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću te da na ovaj način dodatno harmoniziramo odnose naroda u BiH“, pojasnio je prijedlog HRS-a vijećnik te stranke Silvio Bubalo.

Adil Šuta (SDA) je kazao kako je ova točka „predizborni čin“, a u svom izlaganju je naveo kako osuđuje sve zločine koje su počinili svi totalitarni režimi.

„Ovo su predizborne i populističke tačke. Trebamo formirati sveobuhvatnu komisiju koja će se baviti imenima svih ulica u Mostaru. Osuđujem sve loše stvari koje su radili neki sistemi, dajte da završimo ovu priču, a ne da se takmičimo tko je veći titoist ili antititoist“, kazao je Šuta.

Arman Zalihić (SDP BiH) je naveo par primjera zašto on i njegova stranka smatraju da Tito zaslužuje ulicu koja će nositi njegovo ime.

„Tito ima dva ključna razloga zašto treba imati ulicu u Mostaru, prvi je da je Tito uveo narode ovoga područja na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu. Drugi razlog je da je Mostar za Tita doživio najveći rast i uspjeh. Tito je udario i temelje ove države“, kazao je Zalihić.

Gradonačelnikove kritike

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji nije prisustvovao većem dijelu sjednice, je upitao vijećnike je li ih sramota i kakvu poruku šalju građanima.

„Uhvatili ste se teme i uporno se svađate. Ja ću napustiti sjednicu, razmislite o svemu što radite. Kampanja još nije počela i zamolio bih vas da se smirite. Vi kao vijećnici ste odgovorni da napravite bolje okruženje ljudima koji ovdje žive“, izjavio je gradonačelnik.

Prilikom glasanja odluka o promjeni imena nije dobila potrebnu većinu. Za promjenu je bilo 15 vijećnika, isto toliko protiv, dok su dva vijećnika bila suzdržana.

Izvor: Agencije