Zahtjev za ukidanje zakona o rehabilitaciji u Srbiji

Zakonom o rehabilitaciji se pokušava od gubitnika rata, četnika, ustaša i ostalih zločinaca i saradnika okupatora napraviti pobjednike, upozoravaju zastupnici manjinske koalicije.

Nikola Kalabić bio je četnički zapovjednik iz Drugog svjetskog rata (Wikipedia)

Zastupnici manjinske koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” u srbijanskom parlamentu Aleksandar Olenik i Tomislav Žigmanov zatražili su u četvrtak, reagirajući na odluku o rehabilitiranju četničkog zapovjednika iz Drugog svjetskog rata, da se ukine Zakon o rehabilitaciji i ponište sve pravne posljedice njegove primjene.

Zahtjev je potaknut nepravomoćnom odlukom suda u Valjevu o rehabilitaciji Nikole Kalabića, jednog od četničkih vođa iz Drugog svjetskog rata i saradnika čelnika Ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića, izvijestila je Hina.

Kalabić, kojem se pripisuju brojni zločini nad srpskim civilima i komunistima, uhapšen je u tajnoj operaciji 1945. i sud ga je proglasio narodnim neprijateljem i oduzeta mu je imovina. Okolnosti njegove smrti do danas nisu utvrđene, godinama se vodio kao nestao, da bi 65 godina kasnije, službeno bio proglašen mrtvim.

Javnost kritikuje rehabilitaciju Kalabića

Odluku o Kalabićevoj rehabilitaciji, koju je od suda zatražila njegova unuka, osudio je veliki dio javnosti. Pojedine opozicione stranke i organizacije civilnog društva zatražile su njeno ukidanje, a viši tužilac u Valjevu najavio je žalbu, budući da je i prvobitna odluka vraćena na ponovno suđenje.

Zastupnici u srbijanskom parlamentu Olenik i Žigmanov u saopćenju su istakli da se Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. godine ne utvrđuje je li Nikola Kalabić naređivao ili je i sudjelovao u ratnim zločinima tokom Drugog svjetskog rata, već se, samo formalno, utvrđuje je li imao pravično suđenje.

“Svaka sudska odluka kojom se utvrđuje da nije imao pravično suđenje ukida raniju osuđujuću presudu te zbog nemogućnosti novog suđenja svi saradnici okupatora, izdajnici i ratni zločinci ostaju neosuđivani”, ukazano je u saopćenju.

Podsjeća se da je na isti način rehabilitiran i vođa četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović, te upozorava na rizik da će, ostane li Zakon na snazi, “svi ratni zločinci i saradnici okupatora ostati neosuđivani i to bez mogućnosti utvrđivanja njihove stvarne krivnje”.

“Zakonom o rehabilitaciji se pokušava od gubitnika rata, četnika, ustaša i ostalih zločinaca i saradnika okupatora napraviti pobjednike i zato će narodni zastupnici koalicije ‘Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani’ predložiti ukidanje tog zakona, ali i svih njegovih posljedica, a to su presude o rehabilitaciji koje su do sada donesene”, istaknuto je u saopćenju.

Premijerka Brnabić bez komenatra

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbila je ranije ove sedmice komentirati odluku o rehabilitiranju četničkog zapovjednika Nikole Kalabića.

“Imam prilično limitiran prostor da komentiram tu odluku. Sudski proces je u toku, odluka nije pravomoćna”, rekla je novinarima Brnabić.

U srbijanskoj javnosti trenutno su glasne osude rehabilitacije Nikole Kalabića uz zahtjeve da sud poništi odluku.

U jeku tih zahtjeva u Beogradu je u četvrtak grafit posvećen Draži Mihailoviću u beogradskoj Ulici Alekse Nenadovića osvanuo oštećen.

Na Mihailovićevom liku iscrtana je crvena  zvijezda petokraka, a pored su ispisane poruke: “Ustaše, četnici, podjednako poklali” i “Stop rehabilitaciji zlikovaca”.

Izvor: Agencije