Srbija ograničila cijene plina i osnovnih životnih namirnica

Cilj uredbe je, kako se navodi u saopćenju Vlade, ublažavanje posljedica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji koriste taj energent.

Na sjednici je za još sedam dana produžena i odluka o privremenoj zabrani izvoza Euro dizela EN 590 (EPA)

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Uredbu o privremenoj mjeri ograničavanja cijene plina i nadoknadi razlike u cijeni prirodnog plina nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu, prenosi agencija Beta.

Cilj te uredbe je, kako se navodi u saopćenju Vlade, ublažavanje posljedica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji koriste taj energent.

„Energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, prinuđeni su da taj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine“, dodaje se u saopćenju.

Cijene i marže hrane

Vlada Srbije ograničila je i visine cijena osnovnih životnih namirnica čime je propisana maksimalna maloprodajna cijena mlijeka sa 2,8 procenta mliječne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma.

Određene su i ukupne stope marže svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže. Uredbom je, također, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cijena svježeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Ograničena je cijena bijelog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cijene i propisano da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma, moraju ga distribuirati u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.

O naftnim derivatima

Članovi Vlade usvojili su izmijenjenu Uredbu o ograničenju visine cijena derivata nafte čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta tekuće godine, a u cilju sprječavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građana Srbije.

Na današnjoj sjednici donijeta je odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 posto od objavljenih usklađenih iznosa akciza

Na sjednici je za još sedam dana produžena i odluka o privremenoj zabrani izvoza Euro dizela EN 590.

Izvor: Agencije