Schmidt nametnuo paket tehničkih izmjena Izbornog zakona u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je izjavio kako donosi paket transparentnosti izbornog procesa koji garantira slobodnu i fer kampanju.

Schmidt je poručio da je svjestan da u BiH ima puno izazova, ali da nema prvorazrednih i drugorazrednih građana, te da izbori nisu moneta za potkusurivanje stranaka (Al Jazeera)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt donio je odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH koje su tehničkog karaktera i tiču se integriteta izbornog procesa, prenosi agencija Fena.

Izmjene, koje još nisu službeno objavljene, odnose se samo na paket integriteta izbornog procesa bez promjena političkog dijela izborne reforme.

Tehničkim izmjenama, kako su ranije mediji objavili, regulirat će se korištenje elektroničkih, printanih i online medija te društvenih mreža u predizbornoj kampanji. Definirat će se i što je govor mržnje te zloupotreba javnih fondova i resursa u predizbornoj kampanji.

Poziv političarima

Pozvao je odgovorne političare da razgovaraju i riješe problem izbornog zakona.

„Vrlo jasno sam dao do znanja kako želim njihov doprinos i njihove prijedloge o deblokiranju situacije u FBiH. Ustavni sud nema sudija, nema vlade u Federaciji već četiri godine. Neprihvatljivo je i očekujem rezultate“, poručio je i dodao.

„Također, kada govorim o izbornom zakonu, ja sam donio paket transpartenosti, druge stvari treba razmatrati predsjednik (Charles) Michel s njima. Važno je da se ispune obaveze u skladu sa sudskim presudama, ali stekao sam dojam da osim grubih komentara postoji način da se konstruktivno razmisli.“

Očekuje da će bh. političari naći što prije naći kompromisno rješenje i postići politički dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Schmidt je poručio da je svjestan da u BiH ima puno izazova, ali da nema prvorazrednih i drugorazrednih građana, te da izbori nisu moneta za potkusurivanje stranaka.

Sudske presude

„Nema prvostepenih i drugostepenih građana u BiH, ovdje žive tri konstitutivna naroda. Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantira slobodnu i fer kampanju i izbore. Ne dopuštam ratnohuškačku retoriku“, rekao je Schmidt u svom obraćanju.

„Očekujem rezultate. Donio sam paket transparentnosti… Važno je da se ispune obaveze sa sudskim presudama. Radit ćemo na tome da, osim grubih komentara, postoji način da se o tome razmisli. Niko ne smije se plašiti da ima ikakve namjere ili pokušaja da mu se uskrate prava.“

Političke izmjene, kako je ranije danas najavljeno, stavljene su “na čekanje” kako bi domaći političari pokušali postići unutrašnji dogovor.

“Ne smije biti diskriminacije, pozivam odgovorne političare da razgovaraju o tome. Mislim da je pred nama jedan veliki posao nakon izbora 2. oktobra. Doći će ljudi iz Evrope, pitat će gdje je napredak”, dodao je Schmidt.

„Dobar dan za BiH“

Među prvima je Schmidtovu odluku komentirao njemački parlamentarac bh. porijekla Adis Ahmetović koji je rekao kako je ovo „dobar dan za BiH“.

„Današnja odluka da se suzdrži od promjena Ustava u ovo vrijeme je jedina ispravna! Takav korak blizu izbora u BiH dodatno bih cementirao etničke podjele u državi. Stoga, zahvaljujem OHR-u jer su uradili dobar posao“, ističe se u njegovom saopćenju.

„No, mora se uraditi zadaća i mora se napraviti svaki napor kako bi se napravile dalekosežne potrebne promjene izbornog zakona sa demokratski legitimiziranim institucijama i proeuropskim snagama nakon izbora oktobra 2022. godine. Ovo je također značajan korak ka pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji.“

Novalić: Protesti urodili plodom

Nakon nekoliko dana neizvjesnosti, sve nas je relaksirala vijest da neće biti nametanja diskriminirajućih izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, ocijenio je federalni premijer Fadil Novalić u komentaru na svom Facebook profilu, prenosi agencija Fena.

„Podržavam tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje poboljšavaju izborne procese i garantiraju fer kampanju. Ohrabrujuće je da su protesti građana urodili plodom i da je prevladala demokratija. Strahovi građana su opravdano ispoljeni na civiliziran način“, naveo je on.

Kako kaže, nikada se ne smije dozvoliti da u BiH bilo koji narod ili građanin bude diskriminiran, a pogotovo ne da Bošnjaci kao najbrojniji narod budu svedeni na političku manjinu. Do konačnih rješenja moramo nastaviti dolaziti kompromisima i zajednički, jer jedino to nas vodi ka sigurnosti i prosperitetu, napisao je federalni premijer.

HNS: Ratnohuškački pritisak iz Sarajeva

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH izrazio je zabrinutost zbog propuštene prilike za osiguranje demokratskog izbornog procesa te navodi kako se razmjeri političke krize nakon izbora mogu samo naslućivati, prenosi Fena.

„HNS izražava zabrinutost zbog podlijeganja Ureda visokoga predstavnika (OHR) nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku i pozivima predstavnika bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje. OHR je imao priliku da uz nametnute odluke oko financiranja izbora u potpunosti provedu Odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić stavljajući van snage neustavne odluke ranijih predstavnika OHR-a i u vremenu izbora doprinese konsolidaciji međunacionalnih odnosa”, navodi se u saopćenju HNS-a BiH.

Ističu „kako je nakon svih otvorenih napada i necivilizacijskog govora mržnje, jasno da institucije OHR-a ne mogu obavljati svoju osnovu dužnost u okruženju zasnovanom na militantnoj unitarističkoj logici i ratno nastrojenom okruženju.”

Iz HNS-a su osudili nezapamćenu količinu mržnje, pozive na nasilje i ratnu retoriku koju su ovih dana svi čuli od predstavnika bošnjačkih političkih stranaka, a koje su ujedno i organizatori protesta u Sarajevu.

HNS smatra neprihvatljivim zaglušujuću šutnju međunarodnih organizacija i predstavnika prisutnih u BiH na prijetnje upućene hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima, te kako će dalje stavove utvrditi na vanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća, navodi se u saopćenju.

 

Izvor: Agencije