Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija stvaraju mehanizme za međusobnu pomoć

Otvoreni Balkan ekonomska je i politička zona tri države članice na Balkanu, osnovana 2021. godine, s ciljem veće i lakše saradnje među njenim članicama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijer Albanije Edi Rama na konferenciji za novinare nakon samita 'Otvoreni Balkan' u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji 8. juna 2022. (EPA)

Rad međuvladinih grupa i privrednih komora zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan nastavljen je danas u Tirani, sa fokusom na upravljanje i brzo reagovanje u slučaju katastrofa, nestašice hrane i energetske krize.

Predstavnici članica Otvorenog Balkana, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, složili su se da je osiguravanje hrane u uslovima svjetske krize izazov i prioritet, zbog čega tri zemlje stvaraju mehanizme za međusobnu pomoć, saopštila je vlada u Skoplju a prenijela agencije Beta.

Zajednički prioritet članica Otvorenog Balkana je regionalno energetsko povezivanje, povećanje energetskih kapaciteta i sigurno i stabilno snabdijevanje energijom, dostupno građanima, navodi se u saopštenju.

Regionalno povezivanje

Dodaje se da je regionalno povezivanje radi veće energetske stabilnosti u uslovima svjetske ekonomske i energetske krize glavni fokus Vlade Sjeverne Makedonije, i da ona taj cilj “dijeli sa partnerima i prijateljima iz regije”.

U organizaciji ministrice poljoprivrede Albanije Fride Krifce danas će u Tirani biti održan sastanak predstavnika tri zemlje sa albanskim kupcima i distributerima radi razmatranja novih mogućnosti za uvoz i izvoz šećera, ulja, brašna i soli u regiju, pod uslovima koji su povoljni za makedonsku, srpsku i albansku ekonomiju, navodi se.

Otvoreni Balkan ekonomska je i politička zona tri države članice na Balkanu, osnovana 2021. godine, s ciljem veće i lakše saradnje među njenim članicama. Prema su u uniju pozvane i druge zemlje Zapadnog Balkana, inicijativa još uvijek ima otpor u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu.

Izvor: Agencije