Makedonska zabrana izvoza ogrjevnog drveta, peleta, brašna i pšenice

Vlada Sjeverne Makedonije danas je ukinula carinu na uvoz suncokretovog ulja, a sve mjere na snazi su do kraja godine.

Makedonska odluka zbog poremećaja svjetskih tržišta pšenice (EPA - Ilustracija)

Vlada Sjeverne Makedonije zabranila je danas izvoz ogrjevnog drveta, peleta i pšenice i pšeničnog brašna, te ukinula carinu na uvoz suncokretovog ulja, do kraja ove godine, prenosi agencija Beta.

Ovo je saopćio ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši, navodeći da je na prijedlog njegovog Ministarstva Vlada donijela dvije odluke o ograničenju izvoza do 31. decembra – pšenice i pšeničnog brašna i ogrjevnog drva i peleta, kao i odluku o ukidanju carine na uvoz suncokretovog jestivog ulja.

„Ove odluke se donijete kako bi se izbjeglo špekulativno ponašanje trgovaca i proizvođača i zaštitila domaća proizvodnja, domaće tržište i građani, kao i da se održi redovno snabdijevanje bez povećanja cijena“, rekao je ministar.

Poremećaj svjetskog tržišta

On je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku, istakao kako se Vlada na ovu odluku odlučila u svjetlu rata u Ukrajini i poremećaja svjetskog tržišta pšenice.

„U uvjetima javljanja ozbiljnog nedostatka pšenice, potrebno je preventivno spriječiti eventualno narušavanje domaćeg tržišta ovih osnovnih prehrambenih proizvoda koji su neophodni u ishrani stanovništva“, navodi se u saopćenju Ministarstva ekonomije.

Izvor: Agencije