NATO: Zapadni Balkan i Crnomorska regija od strateškog značaja

Nastavit ćemo podržavati euroatlantske težnje zainteresiranih zemalja u ovim regijama, poručio je Sjevernoatlantski savez na samitu u Madridu.

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse (EPA)

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a ocijenili su u srijedu usvojenom dokumentu “NATO 2022 Strateški koncept” da su Zapadni Balkan i Crnomorska regija od strateškog značaja za Alijansu.

“Nastavit ćemo podržavati euroatlantske težnje zainteresiranih zemalja u ovim regijama. Uložit ćemo više napora kako bismo ojačali njihovu sposobnosti da adresiraju različite prijetnje i izazove s kojima se suočavaju i povećamo njihovu otpornost na njih, zlonamjerno miješanje i prinudu treće strane”, ističe se u dokumentu, prenosi Tanjug.

Od zemalja regije jedino je direktno pomenuta Bosna i Hercegovina.

“Nastavit ćemo razvijati naša partnerstva s Bosnom i Hercegovinom, Gruzijom i Ukrajinom da unaprijede naš zajednički interes u euroatlantskim odnosima – mir, stabilnost i sigurnost”, navedeno je u dokumentu.

“NATO 2022 Strateški koncept” na 16 strana definira pravce djelovanja Alijanse u narednim godinama, odnosno plan za Alijansu u “opasnijem i konkurentnijem svijetu”.

‘Fundamentalni pomak’

Učesnici samita odlučili su i o “fundamentalnom pomaku u našem odvraćanju i odbrani”, koji je podržan povećanim ulaganjima u odbranu i zajedničkim finansiranjem, kao i većom podrškom Ukrajini na duži rok.

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, ističući da će pristupanjem te zemlje biti sigurnije, NATO jači, a euroatlantska regija sigurnija.

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, u saopćenju je opisana kao “najznačajnija i direktna prijetnja sigurnosti saveznika”.

Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje, prenosi Reuters.

NATO je u saopćenju Kinu opisao kao izazov za interese, sigurnost i vrijednosti Alijanse i kao zemlju koja pokušava podriti međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Izvor: Agencije