Vučić razgovarao s Putinom: Dobili smo dobru cijenu plina

Plaćat ćemo tri puta manje nego ostali u Evropi, a zimi 10-12 puta manje rekao je predsjednik Srbije.

Ako sve realizujemo iz dogovora sa Putinom imat ćemo po pitanju snabdijevanja plinom sigurnu zimu, rekao je Vučić (EPA)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa šefom ruske države Vladimirom Putinom dogovorio povoljan aranžman za uvoz plina iz Rusije, kao i da će za Srbiju ostati cijena koja se zasniva na stopostotnoj naftnoj formuli.

„Imali smo vrlo dobar razgovor Putin i ja. Govorili smo o više različitih tema. Najvažnija za nas su naši bilateralni odnosi, a dotakli smo se više stvari. Za nas je najvažnije pitanje istek gasnog sporazuma nakon desetogodišnjeg trajanja 31. maja. Ono što mogu reći da smo dogovorili glavne elemente, koji su veoma povoljni za Srbiju“, objasnio je Vučić.

Podsjetio je da je Srbija do sada dobijala plin po cijeni baziranoj na stopostotnoj naftnoj formuli, i kazao da je to bila svakako najbolja cijena u cijeloj Evropi.

„Dogovorili smo, a to je veoma dobra vest, da ćemo potpisati ugovor, prvi element na tri godine, a ne na mesec. To izuzetno odgovara srpskoj strani“, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Ostaje da se razgovora sa Gazpromom, a, kako je dodao, već je uputio pismo rukovodstvu te kompanije, da se razgovara o količinama.

‘Što brža uspostava mira u Ukrajini’

Vučić je prenio da je objasnio Putinu da je značajnom industrijalizacijom i privrednim napretkom Srbija povećala količine plina koje troši.

„Ako sve realizujemo iz dogovora sa Putinom imaćemo po pitanju snabdevanja gasa sigurnu zimu, a nakon razgovora sa Gazpromom o količinama moći ćemo tačno da kažemo koliko će nas koštati prosečna kubni metar. U ovom trenutku to bi bilo tri puta manje, a zimi će to biti i 10-12 puta manje nego što će plaćati ostali u Evropi“, kazao je.

Prenio je da je iznio Putinu da Srbija želi što brže uspostavljanje mira u Ukrajini, a da je ruski predsjednik iznio podatke iz svog ugla.

Istakao je da je sa Putinom razgovarao i o daljnjoj izgradnji skladišnih kapaciteta plina u Srbiji.

Vučić je po obilasku skladišta robnih rezervi u Beogradu, rekao i to da je država osigurala dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, da su robne rezerve pune, kao i da će naredni mjeseci biti iskorišteni da se dodatno osiguraju nove količine energenata i hrane, pred jesen i zimu.

Izvor: Agencije