Grlić Radman traži od Blinkena da se angažira oko izborne reforme u BiH

Američkog državnog sekretara sam upozorio na moguću radikalizaciju situacije nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Gordan Grlić Radman učestvuje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a (EPA)

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je od američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena da se SAD dodatno angažira oko izborne reforme u Bosni i Hercegovini i upozorio da bi u suprotnom moglo doći do radikalizacije u toj zemlji.

“Američkom državnom tajniku sam prenio našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora”, rekao je Grlić Radman novinarima u Berlinu.

Dodao je da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore s hrvatskim predstavnicima o pravilima za opće izbore, koji trebaju biti održani 2. oktobra, prenosi Hina.

Dvojica dužnosnika sudjelovala su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

Puna podrška Finskoj i Švedskoj

“Svi su ministri iznova iskazali solidarnost u pomoći te izrazili spremnost za jačim angažmanom ne samo pojedinih zemalja članica, nego i cjelokupnog NATO-a”, kazao je Grlić Radman.

Istakao je da NATO nije dio sukoba, ali podržava “pravedni i obrambeni rat Ukrajine”.

Šef hrvatske diplomatije je, tokom razgovora sa zamjenikom glavnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom, zagarantirao punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u Alijansi.

“Razgovarali smo i o brzini procedure i vjerujem da bi se to pitanje moglo riješiti i prije summita NATO-a krajem lipnja [juna] u Madridu”, rekao je Grlić Radman.

Ponovio je kako vjeruje da će dvojbe koje je u pogledu članstva Finske i Švedske izrazila Turska uskoro riješiti kroz zajedničke razgovore.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada