Engelberg: Ovo je vrijeme jasne zapadne orijentacije

Zastupnik vladajuće Narodne partije Austrije savjerovao je svim državama da stanu uz Zapad, jer ‘sada nema mjesta u sredini’.

Martin Engelberg: Austrija se već dugi niz godina zalaže da države Zapadnog Balkana budu brže integrirane u Evropsku uniju (EPA - Ilustracija)

Zastupnik vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) u Parlamentu Martin Engelberg smatra da je sada vrijeme u kojem je potrebno jasno zapadno opredjeljenje te poručuje da je Austrija zemlja koja se zalaže za brzo članstvo Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Engelberg, koji je učestvovao na skupu “Strateški ekonomski razgovori” u Istri, koji je organizirala Asocijacija za razvoj biznis mreže Jugoistične Evrope (SEEBDN), rekao je za Tanjug da je ukrajinska kriza veliki izazov, koji bi on nazvao “Super 9/11”, jer je donio novi veliki preokret u svijetu.

“Sada Zapad treba djelovati jedinstveno. Zapadne demokratije moraju djelovati zajedno protiv zemalja koje ne zastupaju te vrijednosti. Važno je i da balkanske države učestvuju u tome. Ja sam neko ko zahtijeva jasno izjašnjavanje. I Austrija je neutralna država, ali samo vojno. U svakom pogledu politički nismo neutralni, već stojimo jasno uz Zapad”, istakao je on.

Engelberg je kazao da može savjetovati svim državama da stanu uz Zapad, jer sada nema mjesta “u sredini”.

‘Sada je vrijeme odluke’

“Sada je vrijeme odluke: Da li sam na strani zapada ili ne? Moj savjet Srbiji je da se ‘orijentira prema Zapadu'”, istakao je on.

Engelberg podržava davanje evropske perspektive Ukrajini, jer, kako kaže, to je bitno iz moralnih razloga, solidarnosti i podrške u borbi protiv Rusije.

“To se neće odraziti na dalji tok pristupnih pregovora zemalja Zapadnog Balkana. Važno je sada da i države Zapadnog Balkana pokažu solidarnost s Ukrajinom i podrže evropsku perspektivu toj zemlji. Tok pristupnih pregovora je nešto sasvim drugo”, naglasio je on.

Engelberg je podsjetio da se Austrija već dugi niz godina zalaže da države Zapadnog Balkana budu brže integrirane u EU.

“Glavni prioritet naše vanjske politike je Zapadni Balkan i njegova integracija u EU. To pokazuju stalne posjete austrijskih zvaničnika. U Austriji imate pouzdanog partnera na putu ka EU, koji se zalaže da zemlje budu primljene što je brže moguće”, objasnio je on.

Izvor: Agencije