SAD podržava težnje Kosova ka NATO-u, ali su zahtjevi složeni

Američka ambasada u Prištini poručila je da iako SAD podržava težnje Kosova da uđe u Sjevernoatlantski savez, zahtjevi za to članstvo su složeni.

Prijave za članstvo u NATO-u su složene i zahtijevaju dugoročan i promišljen pristup, poručio je SAD (EPA - Ilustracija)

Američka ambasada u Prištini poručila je da iako Sjedinjene Američke Države podržavaju težnje Kosova da uđe u NATO, zahtjevi za to članstvo su složeni.

“Kao nepokolebljivi partner Kosova, SAD jevposvećen pomoći Kosovu da zauzme mjesto koje mu pripada pored svojih susjeda u evropskim i euroatlantskim institucijama”, navodi se u pisanom odgovoru američke ambasade medijima na Kosovu, prenosi Tanjug.

Ambasada je saopćila da “SAD pozdravlja težnje Kosova za članstvom u NATO-u”, ali se naglašava da su “prijave za članstvo složene i zahtijevaju dugoročan i promišljen pristup”.

‘Značajan napredak’

Kako se ističe, Washington nastavlja podržavati Kosovske sigurnosne snage, za koje se navodi da su “učinile značajan napredak u svom desetogodišnjem planu tranzicije, koji je razvijan uz podršku SAD-a.”

“Kosovo najbolje može pokazati svoju spremnost za obaveze članstva u NATO-u, nastavljajući aktivnu provedbu ovog desetogodišnjeg plana tranzicije”, dodaje se u saopćenju ambasade SAD-a na Kosovu.

Izvor: Agencije