Plenković apelira na ‘hrvatsko-bosanski’ dogovor o reformama

Iskazali smo spremnost da se na najvišem nivou Evropske unije organizira nastavak razgovora o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, rekao je hrvatski premijer.

Andrej Plenković: Važno je da BIH bude funkcionalna i da Hrvati budu legitimno zastupljeni (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je u utorak hrvatske i bosanske stranke da pronađu dogovor o izbornoj reformi kako bi svi građani i svi narodi u toj zemlji mogli biti legitimno zastupljeni.

Hrvatska ne želi da se prolongira kriza u Bosni i Hercegovini oko izmjena Izbornog zakona, rekao je on u Mostaru, prenosi Hina.

“Posebno apeliramo na lidere bošnjačkih i hrvatskih stranaka da obnove dodatno povjerenje, obnove savezništvo kako bi se postigle izmjene Izbornog zakona”, poručio je.

Iskazali smo spremnost da se na najvišoj razini Europske unije organizira nastavak razgovora, rekao je hrvatski premijer.

Dodao je kako to Hrvatska radi kao dobronamjerni prijatelj, koji želi pomoći funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

‘Apel prijatelja’

“Zato je važno da Bosna i Hercegovina dobro funkcionira, da se, uz potporu međunarodne zajednice, napravi iskorak i da Hrvati budu legitimno zastupljeni u središnjim i institucijama [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine”, kazao je Plenković.

Dodao je kako je potaknuo raspravu o Bosno i Hercegovini na Evropskom vijeću, gdje su usvojeni zaključci s poticajem da se postigne dogovor o izbornoj reformi.

Po njegovim riječima, bio bi to put za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine.

“To je apel prijatelja, zemlje koja želi da Bosna i Hercegovina što prije dobije EU status i da ubrza svoj europski put”, rekao je premijer Hrvatske.

Izvor: Agencije