Odgođena ekshumacija tijela Muamera Zukorlića

Zukorlićev sin Usame tvrdi da je ekshumacija odgođena na zahtjev porodice, te da bi mogla biti odobrena međunarodna ekspertiza.

Usame Zukorlić tvrdi da su svi bili iznenađeni onim što su dobili iz laboratorija (Anadolija)

Predsjednik Stranke slobode i pomirenja (SSP) Usame Zukorlić izjavio je za Tanjug da je ekshumacija njegovog oca i bivšeg lidera stranke Muamera Zukorlića odgođena na zahtjev porodice i da ima informacije da će biti odobren zahtjev da se sprovede uz međunarodnu ekspertizu.

“Ekshumacija preminulog Muamera Zukorlića je odgođena najprije zato što kao porodica nismo bili spremni tako brzo za taj proces, jer je za svega nekoliko dana odlučeno da se ona radi, a i mi smo kao porodica još bili u šoku zbog informacija koje smo dobili. Drugi razlog je što smo zatražili od državnih organa da nam odobre međunarodnu ekspertizu ekshumacije i obdukcije”, rekao je Zukorlić.

Dodao je kako su uzorci preminulog Muamera Zukorlića na kojima je utvrđeno da nije preminuo prirodnom smrću uzeti neposredno pred sahranu.

“Trebalo nam je vremena da nađemo odgovarajuće laboratorije i dok smo poslali uzorke na analizu, a zatim i da stignu rezultati. U kontaktu sam sa Višim tužilaštvom u Novom Pazaru i sa Republičkim tužilaštvom, oni su prilično otvoreni za saradnju i prema nezvaničnim informacijama odobriće međunarodnu ekspertizu”, rekao je Zukorlić.

Objasnio je da ga je vijest o smrti oca zatekla u Tuskoj na školovanju i da je stigao pred samu sahranu, tako da nije imao prilike da učestvuje u donošenju odluka o obdukciji.

Zatražena međunarodna ekspertiza

Naveo je da je analiza uzoraka muftije urađena diskretno, kako bi se ženski članovi porodice zaštitili od agonije iščekivanja rezultata i da su svi bili iznenađeni onim što su dobili iz laboratorija.

Zukorlić je rekao da je čista slučajnost što su rezultati stigli odmah nakon izbora na kojima je SSP učestvovao.

On je rekao i da su stranački funkcioneri “tužni i pomalo bijesni zbog razvoja događaja”.

“Ja se zaista nadam da će doći do saradnje između tužilaštava Srbije i BiH, a mi smo tražili i širi tim država da se uključi u ovaj proces. Iako želimo da imamo apsolutno povjerenje u institucije Srbije glavni razlog zbog koga tražimo međunarodnu ekspertizu je da imamo što kvalitetnije istraživanje i da dobijemo što bolje rezultate”, rekao je Zukorlić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada