U Srbiji počela izborna tišina

Građani Srbije će 3. aprila birati predsjednika Republike, kao i novi saziv parlamenta, dok će lokalnu vlast birati žitelji 13 samouprava.

Zabrana izbornog oglašavanja odnosi se na tradicionalne medije, ali ne i na internet ili na reklame na bilbordima (EPA)

U Srbiji je u ponoć počela izborna tišina, uoči predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 3. aprila, u 20 sati.

Tokom izborne tišine, zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mjestima i objavljivanje procjene izbornih rezultata.

Tokom izbornog dana, na biračkom mjestu i na 50 metara od birališta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, prenosi Tanjug.

Ukoliko se ta odredba ne ispoštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom glasačkom mjestu se ponavlja.

Zabrana izbornog oglašavanja odnosi se na tradicionalne medije, ali ne i na internet ili na reklame na bilbordima.

Građani Srbije u nedjelju će birati predsjednika Republike, kao i novi saziv parlamenta, dok će lokalnu vlast birati žitelji 13 samouprava.

Osam kandidata u utrci za predsjednika

Parlamentarni i lokalni izbori raspisani su 15. februara, a predsjednički 2.marta.

Za predsjednika Srbije, građani se opredjeljuju između osam kandidata, dok će se na listiću za izbor narodnih poslanika naći 19 lista.

Također, nove odbornike dobit će skupštine gradova Beograda i Bora, kao i skupšine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mjestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je 4. april do 8 sati, dok zbirni izvještaj o rezultatima glasanja, Republička izborna komisija donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta.

Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izvještaja o rezultatima donosi rješenje o dodjeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redoslijedu, a u tom roku izdaje i uvjerenje o izboru za predsjednika Republike.

Izvor: Agencije